Siirt'in Tarımda En Büyük Gelir Kaynağı Kontrol Ediliyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından fıstık bahçelerinde verim kaybına sebep olan tozlayıcılar üzerine çalışmalar yapılıyor.

Müdürlüğün Fıstıkçılık Birimi teknik elemanlarınca fıstık bahçelerindeki tozlayıcı uyumu kontrol ediliyor.

Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“İlimiz genelinde fıstık ağaçlarında çiçeklenme dönemi genel olarak Nisan ayı itibariyle başlamaktadır. Bu ay içerisinde Fıstıkçılık Birimimiz teknik elemanları fıstık bahçelerini ziyaret ederek fıstığın çiçek tomurcuğu olan karagözleri, dişi-erkek çiçeklerin uyum kontrollerini gerçekleştirmektedirler. Bu kontrollerde Siirt Fıstığı erkek ve dişi çiçeklerinin ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunması sebebiyle bahçedeki erkek ve dişi ağaç sayılarına bakılmakta, ideal olan 10-12 dişi ağaç için 1 erkek ağaç önerilmektedir. Siirt Fıstığı dişi ve erkek çiçeklerde yapılan uyum kontrolleriyle bu durum gözlemlenmekte ve üreticilerimize bilgi verilmektedir.

Erkek tozlayıcı sayısının az olması ya da dişi ağaçlarla aynı döneme denk gelmeyen çiçeklenme süreleri bahçelerde boş (fıs) tane oranının artmasına çok büyük oranda verim kaybına neden olmaktadır. Birimimiz tarafından yapılan bahçe kontrolleri ile üreticilerimize bahçelerinde bulunması gereken tozlayıcı sayısı, uygun tozlayıcı çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yapılan alan  çalışmaları ile ilimiz için bölgelere göre en uygun tozlayıcılar tespit edilecek, eksik olan veya uygun olmayan Siirt fıstığı erkek ağaçları üzerinde aşılama projesi başlatılacaktır.

Ayrıntılı bilgi için; Siirt Fıstıkçılık Birimi (0484) 223 40 00”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN