Siirt'te Dağdan Topladıkları Mazıları Avrupa Ülkelerine İhraç Ediyorlar

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt'te meşe ağaçlarından toplanan ve firmalar aracılığıyla birçok ülkeye ihraç edilen mazılar, vatandaşlar için gelir kapısı oluyor.

Bazı köylüler, meşelik alanlarda ağaçların diplerinde dallanan mazıları toplayıp ihracatçı firmalara satıyor. İlaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan meşe mazıları, Çin ve Rusya başta olmak üzere Fransa, Belçika, Hindistan, Dubai, İran, Irak, Pakistan ve Malezya'ya ihraç ediliyor. Yurt dışına kilogramı 25 liradan satışa sunulan mazı, bu sayede köylüye gelir sağlıyor.

"Ekmeğimizi dağlardan topladığımız mazıdan çıkarıyoruz"

Eruh ilçesinde yaşayan Sefa Özgür, yaptığı açıklamada, mazı toplayarak ailesinin geçimini sağladığını belirtti.

Mazı sayesinde işsizlikten kurtulduğunu ifade eden Özgür, "Dağlarda doğal olarak yetişen meşe ağaçlarından topladığımız mazının kilogramını firmalara 25 liradan satıyoruz. Eskiden sezon başladığında bütün köylü bir araya gelip, mazı toplamaya giderdik. Şimdi yeniden ilgi arttı. Ekmeğimizi mazıdan çıkarıyoruz. Başka ile gidip çalışacağımıza memleketimizde günde 20-30 kilogram ürün toplayıp daha fazla kar elde edebiliyoruz." dedi.

Köylerinde yılda ortalama 10 ton mazı toplandığını, bunun köylülere ciddi ekonomik getiri sağladığını belirten Özgür, çevresindekilere köylerinde yetişen mazıyı toplayarak gelir elde etmeleri tavsiyesinde bulundu.

"Hem işsizliğe hem de ekonomiye katkı"

Siirt'te yaşayan firma sahibi Ahmet Özgür de köy köy gezerek, vatandaşların topladıkları mazıyı satın alıp, ihraç ediyor.

Yılda ortalama bin 500 ton mazı ihraç ettiğini aktaran Özgür, "Mazı çok değerli bir ürün. İlaç, boya ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Köylerde günlük kişi başı ortalama 15-20 kilogram mazı toplanıyor. Köylülerden kilogramını 20 liradan satın aldığım mazıyı yurt dışına 25 liradan satıyorum. Bu da köylüler için günlük 200-300 liraya denk geliyor." diye konuştu.

Bazı köylülerin mevsimlik işçi olarak başka illere gitmek yerine bu işi yaptığını anlatan Özgür, "Mazı geçmişte ciddi bir gelir kapısıydı. Ama şimdi en az bin ton mazı ağaçta çürümeye yüz tutuyor. Köylüler bu konuda bilinçlendirilirse ciddi bir gelir olur. Hem işsizliğe hem de ekonomiye ciddi katkı sağlanır." ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN