Siirt'te Korkutan Kuraklık Raporu! Tablo Vahim!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Günbat, Siirt'te 830.487 dekar alanda zarar oluştuğunu açıkladı.

Günbat, Buğday: 304,085'te, Arpa: 56,625'te, Mercimek: 127,902'de, Fıstık : 336,420'de, Ceviz: 4,420'de, Badem: 1.070 olarak açıkladı.

Günbat, şöyle konuştu:

"Bu tabloya göre, Siirt'te 830.487 dekar alanda zarar oluşmuş durumda. Bu yıl Meteoroloji verilerine göre yağışların % 45-55 oranında azaldığı görülmektedir. Buna göre bölgemiz ve ilimizde kuraklıkla karşı karşıya kaldık. 2021 yılının 4. Ayının sonuna geldiğimiz bu günlerde ilimizde ve bölgemizde var olan kuraklık zaten girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçi ve hayvan üreticileri bankalara ve TKK olan borçlarını ödeyemez duruma düşecek. Böylece tarlasına alet ve ekipmanlarına haciz gelecek tarım ile hayvancılığın sonu gelecek. Çiftçilerimize Yapılması gereken yardımlar, destekler ve Çözüm önerileri :1- 2008 yılında olduğu gibi kuraklıktan zarar gören Çiftçilerimize Nakdi yardımlar yapılmıştı. Hatırı sayılır miktarda ve acil olarak dekar bazlı kuraklık desteği verilmeli. (çiftçinin tohum, gübre, mazot ve ilaç maliyetlerini karşılayabilecek bir destek verilmeli)2- Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerimizin borçları faizsiz ertelenmeli. 3- 2021 Yılında ödenmesi gerekecek tarımsal borçlar 5 yıllığına faizsiz olarak yapılandırılsın.4- Kuraklık mağduru çiftçilerimizin Bağ-Kur primleri 1 yıl devlet tarafından karşılanmalı.5- Güneydoğu kuraklıktan ötürü Afet Bölgesi ilan edilmeli.6- Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borcu olsun veya olmasın bu yıl elektriklerinin kesilmemesi ve elektrik fiyatlarında indirime gidilmesi.7- Hayvan yetiştiricilerimizin özellikle ziraat bankasın da aldıkları hayvansal kredilerin faizsiz olarak yapılandırılarak ertelenmesi.8- Siirt ili küçükbaş hayvancık yönünde ülkemizin ciddi potansiyeli olan bir ilimizdir. Sebebi ise iklimi ve geniş mera ile yaylalara sahip olmasıdır. Mevsimin kurak geçmesi bölgemizde tarımda ziyade hayvancılığı da olumsuz etkilemiştir. (Bu hayvan yetiştiricileri yalnız Siirt değil Van Bitlis ve Muş gibi illerimize gidecek Göçerleri de olumsuz etkilemektedir.)Çiftçiyi ancak bu şekilde ayakta tutabiliriz."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN