Siirt'te Şarbon Felaketi: 3 Kişi Hastaneye Kaldırıldı, 24 Hayvan Telef Oldu!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’in Eruh ilçesinde büyükbaş hayvanlarda görülen şarbon mikrobu nedeniyle, 24 büyükbaş hayvan telef oldu, 3 kişi de şarbon şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

İlçeye bağlı Çizmeli ve Okçular köyünde 3 kişinin şarbon şüphesiyle hastanede yatırıldığını ve hayvanların öldüğünü fark eden köylüler, durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirdi.

Yetkililerin hayvanlardan kan tahlili aldığını fakat henüz köylülere geri dönüş yapılmadığı belirtildi.

Yetkililerden gereken ilgiyi görmediğini iddia eden köylüler, mikrobun diğer köylere de yayılmasından endişeleniyor.

Konuyla ilgili Artı Siirt Haber Ajansına açıklamalarda bulunan İhsan Tekin, şarbon mikrobu nedeniyle 24 büyükbaş hayvan telef oldu, 3 kişinin de hayvanlara temas ettikleri için şarbondan zehirlendiğini söyledi.

Tekin, şöyle dedi:

“Hastalarımızı hastaneye götürdüğümüzde şarbon teşhisi kondu ve hastanede tedavi altına alındılar. 25 Temmuzda iki büyükbaş hayvanımız telef oldu. Ölen hayvanlarımızın iç organlarını Eruh İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne araştırmaları için gönderdik. Bugün 14 Ağustos ve henüz bize geri dönüş yapmadılar. Biz defalarca aradık, defalarca yetkililerin yanına gittik, hayvanlarımız ölüyor, insanlarımız ölümle pençeleşiyor dedik. İlk vakadan 20 gün geçmesine rağmen ilçe tarım müdürünün bizi arayıp bir geçmiş olsun bile demedi. Defin işlemlerinin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyor ama onu da biz yaptık. Hayvanlarımızı kendi imkanlarımızla defnettik.

Israrlarımız sonucunda geçtiğimiz hafta perşembe günü (5 Ağustos) İlçe Tarım Müdürlüğünden görevliler gelip hayvanlardan kan aldı. Aldıkları numuneleri pazartesiye kadar yanlarında tutmuşlar. (9 Ağustos) 4-5 gün sonra göndermişler. Bir hafta sonra cuma günü yani 8 gün sonra sonuçlar çıktı ve bize sonuçların negatif olduğunu söylediler. Yani hayvanlarımızda Şarbon hastalığına rastlanmadığını söylediler. (13 Ağustos) Bir ortağım var sürümüz iç içe. Benim 15-16 tane hayvanım öldü. Hayvanlarımız kan kusuyor. Aynı belirtileri gösteriyor. Hayvanlarımızla temas etmeye korkar olduk. Israrlarımız sonucu tekrar gelip kan örneği alacaklarını söylediler. Ve onlardan davacı olacağımızı da belirttik bu süreçte pasif kaldıkları için. Şarbon hastalığının 60 yıl toprakta yaşayabildiğini söylediler ve biz de arazi şartlarının uygun olduğu ulaşabildiğimiz hayvanları Eruh belediyesinin gönderdiği kepçe ile gömdük.”

Tekin, şarbonun diğer köylere ve bölgeye yayılmaması için yetkililerden yardım bekliyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN