Siirt'te Sebze Meyve Ateş Pahası

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Haber fotoğraf: Murat Orhan / İLKHA

Havaların soğumasıyla birlikte kış meyveleri tezgâhlardaki yerini almaya başlarken, portakal ve mandalina fiyatları önceki yıla oranla adeta el yakıyor.

Siirt semt pazarında kış meyveleri yerlerini alırken mevsimin vazgeçilmezi portakal ve mandalina tezgahlarda öne çıkıyor. Bu yıl birinci kalite portakalın kilosu 5-6 TL'den tezgâhlarda satışa sunulurken, vatandaşlar kış meyvelerinin pahalılığından dert yandı.

"Meyve fiyatların yüksek olmasının ana sebebi iklim değişikliği"

25 yıldır pazarcılık yaptığını ifade eden Tolga Elma, “Meyve fiyatlarının yüksek olma sebebinin başında iklim değişikliği geliyor. Kış meyvesi istediği havayı ve yağmuru alamadı, yazın havalar çok sıcak ve kurak geçtiği için fidelerin hepsi yandı. İşçiler pandemiden dolayı tarlaya giremediği için çiftçi de ekin çıkaramadı. Fiyatların bu kadar yükseleceği yaz ayından belliydi. Şu anda dal portakal 5 TL, güzel portakal ise 7,5 TL. Biz satıcılar pahalı aldığımız için mecburen bunu tezgâhlara yansıttık, maalesef halk da alamıyor.” dedi.

Tolga Elma

"Ne meyveyi tezgâhına koyan esnaf ne de meyveyi evine götürmek isteyen halk mutlu"

Özellikle C vitami deposu portakal ve mandalina meyvelerine rağbetin yüksek olduğunu dile getiren Elma, fiyatların yüksek olmasından ne halkın ne de esnafın mutlu olduğunu söyledi.

Meyve fiyatlarının gerçekten çok pahalı olduğunu ifade Elma, “Eskiden 3-5 kilo meyve alan vatandaş 3-4 adet meyve almaya başladı. 3-5 poşet meyveyi 50-60 TL’ye güle oynaya doldurabilen halk, şimdi ise 100TL’ye ancak alabiliyor. Bu da bir işçinin günlük yevmiyesi demek. Pandemi nedeniyle C vitamini yüksek olan mandalina ve portakala rağbet yüksek ama kıt geldiği, fırsatçılık olduğu için halk bu meyveleri almakta zorlanıyor. Ne meyveyi tezgâhına koyan esnaf ne de meyveyi evine götürmek isteyen halk mutlu! Kim mutlu biliyor musunuz? Sadece aracılar mutlu. Tarlada 50 kuruş olan portakal tezgâha gelinceye kadar nasıl 5 TL oluyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçmek ne kadar biliyor musunuz? 924 TL. Şu anda halkın mandalinayı 3,5 TL’ye yemesi gerekirdi.” ifadelerini kullandı

Zeynep Batur

"Ailece çok tükettiğimiz portakal ve mandalinanın yüksek olması bizi etkiliyor"

Kış mevsiminde en çok tüketilen mandalina ve portakal fiyatlarının çok yüksek olduğunu dile getiren Zeynep Batur, “Biraz daha uygun olması gerekirdi. Özellikle bu aralar ailece en çok tükettiğimiz meyveler portakal ve mandalina ama bunların da yüksek olması gerçekten bizi çok etkiliyor. Daha uygun olması gerekir diye düşünüyorum. Ülke olarak biraz daha şanslıyız çünkü her türlü meyve ve sebze üretiliyor. Fiyatların düşük olması gerekirken en pahalıya biz tüketiyoruz. Daha uygun olması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

"Fiyatlar çok yüksek, portakal ve mandalina alamadık"

Sebze ve meyve almaya geldiğini, fakat fiyatların çok yükseldiğini dile getiren Can Özgür Mavi, “Fiyatlar çok fazla yüksek olduğu için pek istediğimizi alamadık. Normalde 2 yıl öncesine kadar 2 poşeti 50-60 TL’ye doldurabilirken şimdilerde ise bir poşeti dahi dolduramıyoruz. Özellikle pandemi nedeni ile C vitamini olan mandalina ve portakal alacaktık ama fiyatı 7 TL. Nasıl alalım, biraz indirim olması gerekirdi. Fiyatlar neden bu kadar yükseldi, bunu merak ediyoruz.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN