Siirt'te sebze ve meyve pahalılığı hal esnafının tepkisini çekiyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Haber: Murat Orhan / İlke Haber Ajansı

Yaz mevsiminde meyve ve sebze fiyatlarında düşüş olması beklenirken bunun tam tersinin yaşanması halkın alım gücünü de azaltıyor.

Siirt Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Dernek Başkanı Abdülaziz Kaysı, kentte ekim yapılacak tarım arazilerinin azaldığını, bu nedenle meyve ve sebzelerin çoğunun farklı illerden geldiğini söyledi. Kaysı, bu durumun sebze ve meyve fiyatlarından artışa neden olduğuna dikkat çekti.

"Siirt dışa bağımlı kaldı çünkü ekim yapılacak arazi kalmadı"

Kaysı, "Ilısu Barajı yapılmadan önce Siirt’e bağlı Yerlibahçe (Kıtmıs) köyünde şehrin hemen hemen bütün sebze ihtiyacını karşılayacak kadar üretim yapılıyordu ama şu anda bir kilo domates bile ekilemiyor. Çünkü ekim yapılacak arazi kalmadı, dolayısı ile fiyatlar yüksek. Başka ilden gelecek bir ürünün kirası, işçisi, hamaliyesi, kilo başı bir maliyeti oluşuyor. Eskiden Siirt’ten Van’a, Erciş, Ahlat, Patnos gibi birçok yere ürün gönderiyorduk ama şimdi domatesi bile Ahlat’tan getiriyoruz. Siirt dışa bağımlı kaldı çünkü ekim yapılacak arazi kalmadı." şeklinde konuştu.

"Baraj yapılmadan önce köprülerin yapılması gerekiyordu ama yapılmadı"

Özellikle Mişar denilen bölgede 30-40 köyün yolunun olmaması nedeniyle ürünlerini şehre getirmekte zorlandığını söyleyen Kaysı, "Çünkü çiftçi barajdan feribotla gelecek; gelirken maliyeti, giderken de maliyeti var. Gelişi 3-4 saat, gidişi de 3-4 saat sürüyor. Siirt, şu anda ekonomik bakımdan ölmüş vaziyette, baraj yapılmadan önce köprülerin yapılması gerekiyordu ama yapılmadı. Şu anda Siirt-Eruh yolu onca zamana rağmen halen tamamlanamadı. Bu yolun tamamlanamaması ekonomiyi kötü etkiliyor." dedi.

"Baraj tarım arazilerini kapattı, kimse ekim yapamıyor"

Bu sene özellikle Mişar bölgesinde hiçbir köylünün ekim yapamadığına dikkat çeken Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Dernek Başkan Yardımcısı Agit Dündar, şöyle konuştu:

Siirt’in yerli kavununun kilosu 2,5 TL'dir. Geçen seneye göre Siirt’te de meyve fiyatları pahalı. Bu sene hiçbir köyde ekim yapılmadı. Baraj bütün tarım arazilerini kapattı. Kalan araziler de kaya olduğu için kimse ekim yapamıyor. Eskiden Siirt’ten Van'a, Erciş’e 10 kamyon meyve ve sebze yolluyordum, şimdi ise bize oradan geliyor. Baraj nedeniyle büyün köy yolları kapalı, şu an kavun bekliyoruz ama feribotla ancak saat 10.00'da hale gelebiliyorlar. Geldikleri vakit de halde müşteri kalmıyor.

"Siirt’te yerli ürün az olduğu için fiyatlar bu kadar yüksek"

"Yerli ürün olmadığı için bize dışardan mal geliyor, bu nedenle ürünler pahalı." diyen Dündar, eskiden meyve ve sebze gönderdikleri illerin şimdi Siirt’e ürün yolladığına dikkat çekti.

Dündar, "Mesela domates, bize Ahlat’tan geliyor. Siirt’in domatesi yok. Buranın yerli Tayfi üzümü var, Türkiye’nin hiçbir yerinde yok ve kilosu 3 TL. Antep’in üzümü yerli üzüm kadar güzel olmamasına rağmen kilosu 5 TL. Siirt’te yapılan baraj batıda olmuş olsaydı, önce köprü yapılırdı daha sonra baraj yapılırdı. Baraj çevresindeki köylü 5 kasa domates getirmek istese parasının çoğunu feribota vermek zorunda. Domatesten para kazanamadığı için ekmiyor. Yerli ürün az olduğu için fiyatlar bu kadar yüksek." ifadelerini kullandı.


HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN