• Haberler
  • Genel
  • Sözleşmeli personele kadro teklifi komisyondan geçti

Sözleşmeli personele kadro teklifi komisyondan geçti

Kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

TBMM komisyonunda neler yaşandı? 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 'Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Teklifin ilk imza sahiplerinden AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez, düzenlemenin ayrıntılarını anlattı.

AKP'li Etyemez, 2018'de yaptıkları düzenlemeyle kamu görevinde bulunan yaklaşık 725 bin taşeron personelin kadro meselesini çözüme kavuşturduklarını hatırlatarak, "Yeni yasal düzenlemeyle çeşitli kurumlarda çalışan 458 bin 615 çalışan kadroya alınacak. Kadroya geçişler talebe bağlı olacak. 657 sayılı kanunun 4B maddesinin yeniden düzenlenmesini sağlıyoruz. 4B maddesine göre, bundan sonra işe alınacak sözleşmeli personelle ilgili düzenleme yapılmaktadır. Proje bazlı işlerde, 1 yıldan az süreli hizmetlerde, yabancı uyruklu personel istihdam edilmesini gerektiren hizmetlerde, yurt dışı teşkilatında çalışanlar kadroya geçemeyecek, sözleşmeli çalışmaya devam edecek" dedi.

Bu  istisnalar dışında işe alınan sözleşmeli personelin, 3 yılın sonunda talepleri halinde kadroya geçebileceğini belirten Etyemez, "Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere 3 yıl, kadroya geçtikten sonra 1 yıl olmak üzere toplam 4 yıllık hizmet süresini tamamladıktan sonra naklen atanabilecek" diye konuştu.

Sunumun ardından söz alan muhalefet partileri sözcüleri ise teklifin kapsamının genişletilmesi önerisinde bulundu. 

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform ihtiyacı varken kamu personel rejimini de bozdu ve sıkıntılı bir hale getirdi"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform ihtiyacı varken kamu personel rejimini bozdu ve sıkıntılı bir hale getirdi." dedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklifin çok önemli bir konuya yönelik olduğunu 

ancak gerekli özenin gösterilmediğini öne sürdü.

Aynı yerde farklı statüde çalışanlar açısından da devlet açısından da haksızlıklara, hukuksuzlarla, yanlışlıklara sebep olan bir sistem oluştuğunu savunan Kuşoğlu, "2017 referandumuyla kamu personel yönetiminin kurumsal yapısı da önemli ölçüde değişti. Gözden kaçıyor ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform ihtiyacı varken kamu personel rejimini bozdu ve sıkıntılı bir hale getirdi. Bu sistemde hizmet, personel ve ücret ilişkisi kurulamadı, birbirinden koptu. Bu konu epeydir hem çalışanlar açısından hem de devlet açısından önemli bir sorundur." diye konuştu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, sözleşmeli istihdam modelinin tüm çalışanlar üzerinde olağanüstü bir yaptırım aracı olduğu gerekçesiyle geçmişte eylemler yaptıklarını ve bu eylemlerde şiddet gördüklerini öne sürdü.

Yıllardır ortaya koydukları taleplerinin bir kısmının bugün gündeme geldiğini söyleyen Turan, "Biz bu değişiklikleri, olumlu yanları olmakla birlikte hala güvenceli bir çalışma rejimi olarak tarif edemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, düzenlemenin yetersiz olduğu eleştirisinde bulundu.

Teklifin ihtiyaç sahiplerinin tamamını kapsamadığı için gelecekte yeni sorunlarla karşılaşılacağını iddia eden Yılmaz, "Devletin işini görmek üzere istihdam edilen personelin tamamı aynı statünün sahibi olmalı. Sözleşmeli personel kendisinin devlete olan bağını pamuk ipliğiyle bağlı görüyor, onun için de sürekli kamusal otoritenin üzerinde bu güvenceyi sağlaması için baskı kuruyor. Bir şeyi değiştirelim, 'sözleşmeli' kavramını çıkaralım; devletin işini görecek olanlar tamamen güvenceli ve devlet memuru olsunlar." diye konuştu.

"Sadece memuriyet güvencesi sağlamayacak"

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, sözleşmeli personelden talep edenlerin kadroya geçirileceğini ifade ederek, sözleşmeli personel statüsünde çalışmanın da bir hak olduğunu, farklı sebeplerle kadrolu olmayı tercih etmeyeceklerin de bulunabileceğini söyledi.

Bunun taleple yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Aksu, sözleşmelilerin bir kısmının memuriyete geçmek istemesinin altında ilerleme, yükselme hakkının da bulunması olduğunu kaydetti. Aksu, bu şekilde düzenlemenin sadece memuriyet güvencesi sağlamayacağını, bazı haklar da getireceğini belirtti.

Daha önce 4/C statüsündekilerin intibakıyla ilgili bir sorun olduğunu anlatan Aksu, bu statüdekiler memuriyete geçtiklerinde hizmetlerinin memuriyette geçmiş gibi sayılmasına ilişkin bir değerlendirme yapılabileceğini dile getirdi.

Aksu, teklifi desteklediklerini açıkladı.

AKP Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, AK Parti hükümetlerinin 2002'den bugüne kadar her zaman halkın menfaati, kamunun menfaati neyse onu düşündüğünü söyledi.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme