Taliban, kadınların televizyon dizilerinde oynamasını yasakladı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Afganistan'da hükümetle girdikleri çatışmaların ardından yönetimi ele geçiren ve yeni bir hükümet açıklayan Taliban, kadınlara yönelik yeni yasaklar getirdi. Buna göre kadın oyuncuların yer aldığı yapımlar televizyonlarda gösterilemeyecek.

KADIN GAZETECİLERE BAŞÖRTÜ ZORUNLULUĞU

Öte yandan kadın gazeteciler ve sunucular kamera karşısına geçtiklerinde başörtüsü takmak zorunda olacak. Ancak kurallarda, hangi tip başörtüsünün zorunlu tutulduğu gibi detaylara yer verilmedi. Ülkedeki muhabirler, yeni kurallardan bazılarının belirsiz ve yoruma açık olduğunu dile getiriyor. Afgan televizyon kanallarından da duyurulan kurallarda, sekiz yeni madde bulunuyor.

ERKEK VÜCUDUNUN ÖZEL BÖLGELERİ GÖSTERİLMEYECEK

Kurallar arasında, şeriat yasalarına ve 'Afgan değerlerine' aykırı olduğu değerlendirilen filmlerin ve 'erkek vücudunun özel bölgelerini gösteren' görüntülerin yasaklanması da bulunuyor. Dine 'hakaret ettiği' ya da Afganlara yönelik saldırganlık içerdiği değerlendirilen komedi ve eğlence programları da yasaklanacak.

YABANCI DİZİLERE DE SERT BAKIYORLAR

Taliban, "yabancı kültürel değerleri" öne çıkardığını söylediği yabancı filmlerin gösterilmemesi yönünde de katı kurallar benimsiyor. Afgan televizyonlarında şimdiye kadar genellikle kadın karakterlerin başı çektiği yabancı diziler gösteriliyordu. Afgan gazetecileri temsil eden mesleki örgütün üyesi Hocatullah Mucaddedi, yeni kısıtlamaların beklenmedik olduğunu dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN