Tarım ve Orman İl Müdürü Demirhan Son Yağışların Siirt'e Etkisini Açıkladı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Artı Siirt Haber Ajansına özel açıklamalarda bulunan Demirhan, Kasım ve Aralık ayındaki yağışların az olması Siirt tarımını olumsuz etkilediğin belirterek, “Kış mevsiminde kar yağışı olmadı fakat bu son günlerde gelen kar yağışı Siirt tarımına ilaç gibi geldi. Bu yağışlar olmasaydı, ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalacaktık. Yağışlar oluşabilecek kuraklık riskini azalttı diyebiliriz.” dedi.

Son 3 yıldır iklim değişikliğinden dolayı sıcaklıkların aniden yükselip, düşmesinin endişe verici bir durum olduğu dile getiren Demirhan, “Geçen hafta sıcaklık 22 dereceye kadar çıkmıştı. Sıcaklık 22 dereceye çıktığı zaman ağaçlar uyanır. Dün ise hava sıcaklığı 5 dereceye indi. Allah korusun don meydana gelirse ağaçlar strese girer. Bu nedenle zaman zaman döllenmede sıkıntı yaşıyoruz. Çiftçilerin bu durumda sonbahar ve kış mevsimlerini kontrollerini aksatmadan yapmaları halinde ağaçlar sağlam çıkar.” diye konuştu.

“AB’ye 450 bin Euro’luk Proje Gönderdik”

Ani sıcaklık değişimlerin yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için AB’ye proje gönderdiklerini ifade eden Demirhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu an bir erkek ağaç çeşidimiz var. Dişi ağacın çiçeklenme dönemi ile erkeğin çiçeklenme dönemi arasında 1 haftalık bir süre var. Eşit zamana geldiğinde döllenme oluyordu. Erken soğuma, erken ısınma ağaçlarda döllenmeyi olumsuz etkiliyor. Biz de erkek çeşitte erkenci, orta ve geç olmak üzere
3 çeşit belirledik. Yani ne zaman olursa olsun artık kaçırmayacağız. Bundan sonra uygulayacağımız projeler o yönde olacak. Avrupa Birliği’ne 450 bin Euro’luk iklim değişikliğinden kaynaklanan zararları engelleyen proje gönderdik. Projemiz onaylanırsa Siirt’teki döllenme problemini halledeceğiz.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN