Türkiye'de yanardağ var mı? Türkiye'deki volkanların listesi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Türkiye'de aktif ve sönmüş olmak üzere birçok yanardağ bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Doğu Anadolu bölgesinde olmak üzere, genellikle ülkenin güney kısımlarında yer almaktadır.

TÜRKİYE'DE VOLKANİK OLUŞUM 3. JEOLOJİK ZAMANDA BAŞLADI

Türkiye'de volkanik alanların oluşumu, III. Jeolojik Zaman olan Tersiyer'de yani günümüzden yaklaşık 20 milyon yıl önce başlamıştır. Bu dönemde yerkabuğundaki kırıklardan çıkan lavlar Anadolu'da farklı yer şekilleri oluşturmuştur. Tersiyer başlarından tarihi çağlara kadar belirli aralıklarla devam eden volkanizma sonucu milyonlarca metreküp volkanik malzeme yüzeye yayılmış ve başta Doğu Anadolu'da olmak üzere yer yer 1000 metreden daha kalın volkanik bir kabuk eklenmiştir.

Doğu Anadolu'nun yüksek olmasının bir nedeni de kalın volkanik örtünün varlığıdır. Bu dönemde oluşan volkanik dağlar o kadar yüksektir ki, bunlar Türkiye'nin en yüksek dağlarını oluşturmaktadır. Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir.

Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir. Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.) halen gaz ve buhar çıkışları gözlenmektedir.

Bunların büyük bir çoğunluğu çok eski dönemlerde etkisini yitirirken, bir kısmı ise son faaliyetini birkaç yüz yıl önce tamamlamıştır. İşte, Türkiye'de bulunan yanardağların listesi

ACIGÖL DAĞI
Son aktif olduğu zaman: Holosen

AĞRI DAĞI
Son aktif olduğu zaman: 1840

ERCİYES DAĞI
Son aktif olduğu zaman: MÖ 253

GİREKOL DAĞI
Son aktif olduğu zaman: Holosen

GÖLLÜ DAĞI
Son aktif olduğu zaman: Holosen

HASAN DAĞI
Son aktif olduğu zaman: MÖ 620

KARACA DAĞ
Son aktif olduğu zaman: Bilinmiyor

KARA DAĞ
Son aktif olduğu zaman: Bilinmiyor

KARAPINAR DÜZLÜĞÜ
Son aktif olduğu zaman: Bilinmiyor

ERZURUM - KARS PLATOSU
Son aktif olduğu zaman: Bilinmiyor

KULA TEPELERİ
Son aktif olduğu zaman: Holosen

NEMRUT DAĞI (BİTLİS)
Son aktif olduğu zaman: 1692

SÜPHAN DAĞI
Son aktif olduğu zaman: Holosen

TENDÜREK DAĞI
Son aktif olduğu zaman: 1855

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN