Yoksulluk artacak

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Dünya Bankası’na göre, Türkiye ekonomisinde zorluklar devam ediyor. Yatırımlar azaldı. İşsizlik arttı. Ekonomideki olumsuzluklardan en fazla yoksul olan hanehalkları etkilendi.

Türkiye ekonomisi, 2019 yılının başlarından itibaren toparlanmaya başladı ancak yatırımların azalması, fiyatların yüksek seviyelerde olması ve işsizliğin artması gibi zorluklar devam ediyor.

Dünya Bankası tarafından açıklanan Türkiye Ekonomi İzleme (TEM) raporunda, ekonominin durgunlaşması, artan üretim maliyetleri ve yüksek tüketici fiyatları, 2017-2018 döneminde önemli iş kayıplarına ve reel ücretlerin düşmesine neden oldu. Türkiye ekonomisi, Mayıs 2018’den Mayıs 2019’a kadar toplam istihdamın yüzde 2.9’unu oluşturan 840 bin kişiyi kaybetti. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, “Ekonomideki gelişmelerden daha yoksul olan hanehalkı en fazla etkilenen kesim oldu. Çünkü düşük gelirli işçiler, işgücü kaybının en fazla olduğu inşaat ve tarım sektörlerinde çalışıyor. En yoksul kesim için işsizliğin uzun vadeli etkisi daha fazla çünkü sınırlı savunma mekanizmasına sahipler” dedi.

Ekonominin 2019 başlarında toparlanmaya başladığı ancak zorlukların sürdüğü belirtilen değerlendirmede yatırımların azaldığı, fiyatların yüksek kaldığı ve işsizliğin arttığına dikkat çekildi. Raporda bu unsurların tüketicileri olumsuz etkilediği ve yoksulluğun tahmin dönemi boyunca kademeli olarak azalması öncesinde, 2019’da hafifçe artabileceği görüşüne yer verildi.

BÜYÜME YOK

Dünya Bankası’nın son raporunda sorunlu kredilere ilişkin olarak bankaların artan kredi riski karşısında borç vermeyi kıstığı, buna karşılık makroihtiyati kuralların gevşetildiği ancak özel bankaların temkinli duruşu elden bırakmadığına işaret edildi. Rapora göre, son 12 ay içerisinde, daralan cari dengesizlikler, bankaların azalan dış borçları ve küresel parasal genişleme dışsal risklerin azaltılmasına yardımcı oldu. Türkiye zorlu bir ekonomik dönemden çıktı ancak reel sektör bu zorlu dönemin etkilerini hissetmeye devam ediyor.

Dünya Bankası raporunda, Türkiye’nin ekonomik toparlanmasının hızı ve sürdürülebilirliğinin belirsizliğin azalması ve yatırımcı güveninin yeniden sağlanmasına bağlı olduğunu ifade etti. TEM’e göre Dünya Bankası Türkiye GSYİH’sinde 2019’da değişiklik olmasını beklemiyor. Türkiye ekonomisinin bu yıl geçen yıla kıyasla değişiklik kaydetmeyerek yüzde sıfır büyüyeceği, 2020’de ise yüzde 3 büyüme sağlayacağı tahmininde bulunuldu. Ayrıca bankanın analizine göre Türkiye’nin piyasa baskılarını azaltmak için dış tamponlarını güçlendirmesi gerektiği belirtildi. Dünya Bankası’na göre Türkiye’de 2020’de enflasyon ortalama yüzde 11 olacak.

ERDOĞAN KONUŞTU, TL DEĞER KAYBETTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün partisinin grup toplantısında Merkez Bankası (TCMB), ABD ve Suriye’ye yönelik yaptığı açıklamaların ardından dolar/TL, 5.72 seviyelerinden 5.75’in üzerine sıçradı. 

Avro/TL de 6.36 seviyelerinden 6.4011 seviyesine yükseldi. Erdoğan konuşmasında faiz-kur-enflasyon oyununu bozduklarını söyleyerek “Bu faizi düşürmekten başka çare yok dedim, bunu düşürdükçe enflasyon düşer dedim, büyüme hızlanır dedim. Şimdi sistem değişince TCMB başkanını görevden alma yetkisini de aldık, laf dinlemiyordu. Yeni arkadaş ile devam ettik, dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz. Faiz kalkınmada en büyük zulümdür, üretimi durdurur, sizin büyümenizi engeller, adımlar atılınca hava değişir” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları, “TCMB’nin aralık toplantısında tekrar sert bir faiz indirimi olabilir, bu adım da kuru yükseltebilir” endişesini artırdı.

“Bizi yaptırım ile korkutanlar bizim için tek yaptırım merciinin Allah olduğunu bilmiyorlar” diyen Erdoğan, Suriye’ye yönelik olarak ise her iki tarafta da belirledikleri güvenli bölgede hâlâ teröristlerin bulunduğunu, arındırılmış olmadığını söyledi. Öte yandan Erdoğan, bu ay içinde yapması öngörülen ABD seyahatine dair kararını ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştükten sonra alacağını belirtti. 

OTOGAZA ZAM

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) yaptığı açıklamaya göre, LPG otogazın litre satış fiyatında bugünden itibaren geçerli olacak şekilde 10 kuruş zam yapıldı.


HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN