Zorava Çayı Özgür Akacak! ÇED Raporu İptal Edildi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

iirt’in Eruh ilçesine bağlı Kuşdalı (Şavura) köyünden geçen Zorava Çayı'nda, 2015 yılında köylülerin tepkilerine rağmen Hidroelektrik Santrali (HES) yapıldı. Beş yıl içinde tamamlanan HES’e yaklaşık 7-8 kilometre uzaklıkta yeni bir santral kurulmak isteniyordu.

Köylüler, firmayla yapılan anlaşma sonrası hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun “usule uygun yapılmadığı” için yürütmenin durdurulması amacıyla 25 Nisan 2019 tarihinde Siirt İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, beş gün sonra 30 Nisan’da, "Dava konusu işlemin uygulanması halinde yapılması planlanan projenin inşaata başlanabileceği, projenin ekolojik dengeyi etkileyebileceği, bu durumun ise telafisi imkansız veya güç zararlara sebebiyet vereceği” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

MAHKEME BAŞKANI ÇED RAPONUN İPTALİNİ İSTEDİ

İdare Mahkemesi'nde, davanın son duruşmasında ÇED raporunun iptali talebi görüşüldü. Üç kişilik mahkeme heyetinden iki hakim raporun iptaline ilişkin yapılan başvuruya ret oyu verirken, mahkeme başkanı Mehmet Altay ise raporun iptali yönünde karar verdi. Atlay, kararını şu şekilde ifade etti: “Mahkememizce yapılan keşif sonucunda alınan bilirkişi raporunda inşaat aşamasında faaliyet gösterecek geçici tesislerden olan kırma eleme tesisi hazır beton santralinin etkileri ile tedbirlerine yer verilmediği, ayrıca faaliyetin gerçekleştireceği hat ve yapımdaki diğer faaliyetlerin çevresel etkinleşme nasıl bir yansıması olacağı ile ilgili gerekli değerlendirmelerin olmadığı tespitlerine yer verildiği görülmekte olup dava konusu Mergi Regülatörü ve HES projesine ilişkin davalı idareden alınan çevresel etki değerlendirme olumlu kararının ‘Kırma, Eleme Tesisi ve Hazır beton Santrali’ne ilişkin kısmi yönünde iptaline karar verilmesi gerektiği görüşü ile aksi yöndeki çoğunluk görüşüne katılmamaktayım.”

Danıştay Tarafından Yerel Mahkeme tarafından bozuldu

Köylülere sevindirici haber ise Danıştay tarafından verildi. Kararda şunlara değinildi:

HDP Siirt İl Eş Başkanı Duyurdu

Halkların Demokratik Partisi İl Başkanı Yusuf Batur sosyal medya üzerinden kararı vatandaşlarla paylaştı.

Batur yaptığı paylaşımda, "Zorava çayı Özgür akacak Zorava çayı üzerinde yapılması istenen hidro elektrik santrali projesi çed raporu kararı Siirt yerel mahkeme tarafından bozuldu. Zorava çayı Bütün Siirt halkına hayırlı olsun.. Emek veren bütün herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN