- Haberler
- Siirt Haber
- 17 Yıldır Siirt'in Sokaklarında Simit Satarak Geçimini Sağlıyor
17 Yıldır Siirt'in Sokaklarında Simit Satarak Geçimini Sağlıyor
Siirt'te geçimini simit satarak sağlayan vatandaş, artan enflasyondan etkilendiğini ve eskiden 500 simit satarken şimdi ise 200 tane zor sattığını ifade etti.
Siirt'in tarihi çarşısı Helvacılar çarşısında 17 yıldır simit satarak geçimini sağlayan Abdulkerim Tok, "Eskiden 400-500 simit poğaça satıyorduk. Şimdi 200 tane zor satıyorum. Siirt'te bunların fabrikası da yok her şey dışarıdan geliyor" açıklamasında bulundu.
Siirt sokakların simit ve poğaça satışı yaparak geçimini sağlayan Abdulkerim Tok, 17 yıl boyunca kendisi dahil beş nüfusa baktı. İlerleyen yaşına rağmen sokak sokak gezerek simit satışı yapan Tok, sabah kahvaltısında büryanı ile tanınan kentte simit ve poğaça satışı yapıyor. Maliyetlerin günden güne arttığını dile getiren Tok, eskiden dört yüz, beş yüz arasında simit satarken bugünlerde ise iki yüz simidi dahi zor sattığını anlattı. Herşeye rağmen geçim mücadelesi veren Tok, "Ne yapalım işsiz dolaşmaktan iyidir" diyerek kentin durumunu özetledi.
İşin içine girince durum çok farklı'
Tok yağ, un, şeker fiyatlarının artışı nedeni ile maliyetlerin her gün arttığını ifade ederek "Eskiden 400-500 simit poğaça satıyorduk. Şimdi 200 tane zor satıyorum. Siirt de bunların fabrikası da yok her şey dışarıdan geliyor" dedi.
Sabah beş veya altıda fırına giderek poğaça ve simitlerini arabasına doldurup 17 yıldır sokak sokak gezdiğini anlatan Tok, "Siirt büryan ile tanınıyor kahvaltıda ama herkes büryan yiyemez her gün. Eskiden simit ve poğaça en ucuz kahvaltıydı. Bugün bir simit poğaça 4 lira, 5 lira kimi yerde de 6 TL olmuş. Neyseki benim kiram yok emek gücüm var. Herkes bütçesine göre satış yapıyor, alıyor. Simit size göre pahalıdır. Bana da sorsanız pahalı ama işin içine girince durum çok farklı. Bir torba un olmuş 560 TL, yağ 360 TL, poşet 40 TL, kağıt 25 TL almış başını gidiyor. Her şeyin bir maliyeti var. Maalesef Siirt'te bunların fabrikası da yok. Hepsi dışarıdan geliyor" diyerek maliyetleri gözler önüne serdi.
'SİİRT İŞSİZLER İLE DOLU'
Tüm zorluklara rağmen geçim mücadelesinin önemli olduğuna dikkat çeken Tok, yaşamı boyunca hiç bu kadar ekonomide zorlanmadığını dile getirdi. Siirt'in işsizler ile dolu bir kent olduğunu, bunu gittiği her yerde gözlemlediğini dile getiren Tok, "Hayat zor. Eskiden günde dört yüz beş yüz simit poğaça öğlene kadar satarken bugün iki yüz simidi akşama kadar zor bitiriyoruz. Bugünlerde işler daha da az. Hava sıcak olunca insanlar hamur işi de zor yer. Sıcaklar halen bitmedi. Ama az kaldı. Buna da çok şükür ne yapalım işsiz işsiz çarşıda dolaşmaktan iyidir. Herşeye rağmen çalışıyoruz" dedi.
Tek sermayesinin simit aracı olduğunu dile getiren Tok, alım gücü artmadıkça işlerin düzelmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Kolay gelsin bol kazanc dilerim ama malesef hijyenden cok uzak bir satici