2023'de Zekat Ne Kadar? Zekat Hesaplama
Zekat nedir? Zekat nasıl hesaplanır? Zekat kimlere verilir? Zekat kimlere verilmez? Merak edilen soruların cevaplarını sizler için araştırdık…
Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kişilerin, Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli bir miktarı ifade eder. Zekat, İslam’ın beş şartından biridir.
Zekatın farz olabilmesi için; malların nisaba ulaşmasıyla birlikte naimi (üreyici, artıcı) olması ve sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi gerekmektedir ve bir yıllık borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekatla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüne denir. Bu zenginlik ölçüsü, altında 20 miskal, devede 5, sağırda 30, koyun ve keçide 40 adete denk gelmektedir.
Zekat nasıl hesaplanır 2023
Zekat, malın 40’da 1’ine tekabül eder. Buna göre, 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir.
Zekat için en önemli şartlardan biri, malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80,18 gr altının, bir yıl dolunca 40’da 1 nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir. Gümüş, hayvan ve ürünlerde de bu şekilde zekat verilmelidir.
Zekat ne zaman verilir?
Zekat vermenin belli bir zamanı yoktur. Nisap miktarı malın üzerinden sene geçtiğinde, farz olduğu andan itibaren zekatın verilmesi gerekir. Bunun için belli bir zamanı beklemeye gerek yoktur.
Zekat vermekle yükümlü olan kişilerin, yükümlü oldukları zamandan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri gerekmektedir.
Zekat kimlere verilir?
Zekâtın kimlere verileceği Kur’nı-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bu kişiler, Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).
Zekat kimlere verilmez?
Zekât ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, Müslüman olmayanlara, karı-koca birbirlerine zekât veremez.
Doğrusu, ihtiyaç fazlası malın varsa, o malı zekât olarak vermek zorundasın.