• Haberler
  • Genel
  • 6 Şubat Depremi Zorlamış! 7 ve üzeri deprem üretebilir

6 Şubat Depremi Zorlamış! 7 ve üzeri deprem üretebilir

Bilim insanları, 6 Şubat depremlerinin diğer fay bölgelerine etkisini incelemeye devam ediyor. Ölü Deniz Fay Zonu'ndan analiz için örnekler toplayan ekip, fayda deformasyonlar gördüklerini, gelecekte 7 ve üzeri deprem yaşanabileceğini açıkladı.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tarafından yürütülen proje kapsamında, Hatay'da Ölü Deniz Fay Zonu'nda incelemeler devam ediyor. Bilim insanları, 6 Şubat 2023'teki depremlerin fay zonuna etkilerini araştırıyor.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tarafından yürütülen proje, Malatya'nın ardından Hatay'da devam ediyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir başkanlığındaki 10 kişilik ekip, Ölü Deniz Fay Zonu'nun Hacıpaşa fayının geçtiği Altınözü ilçesi Hacıpaşa Mahallesi'nde araştırmalar gerçekleştiriyor. Bilim insanları, bu bölgedeki iki hendekte fay hattının hareketlerini inceliyor ve analiz için örnekler topluyor.

Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin fay üzerinde deformasyonlara neden olduğunu belirtti. Ölü Deniz Fay Zonu'nun bu depremlerden sonra zorlandığını ve gelecekte büyük bir deprem üretebileceğini söyledi. Ayrıca, fay zonunda 7 ve üzerinde depremler yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Projenin tamamlanmasının ardından, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın yeniden düzenleneceği belirtildi. 14 üniversiteden 100'den fazla bilim insanının yer aldığı projede, diri fayların kırılma zamanları, depremlerin tekrarlanma aralıkları ve genel özellikleri üzerinde durulacak.

Bakmadan Geçme