• Haberler
  • Sağlık
  • ABD'de Ölümcül Listeria Salgını: Şarküteri Ürünleri Nedeniyle 9 Kişi Hayatını Kaybetti

ABD'de Ölümcül Listeria Salgını: Şarküteri Ürünleri Nedeniyle 9 Kişi Hayatını Kaybetti

ABD'de yeni bir sağlık krizine yol açan listeria virüsü, Boar's Head markalı şarküteri etlerinden bulaşarak 9 kişinin ölümüne neden oldu. Ayrıca, virüs taşıyan 57 kişi hastanede tedavi altında.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde yaygınlaşan listeria salgını, 2011 yılından bu yana görülen en büyük listeria salgını olarak kaydedildi. Ölüm vakaları Florida, Tennessee, New Mexico, New York, Güney Carolina, Illinois, New Jersey ve Virginia eyaletlerinde rapor edildi.

CDC, geri çağrılan ürünlerin tüketilmemesi ve etiketlerde bulunan 'EST. 12612' veya 'P-12612' numaralarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (FSIS) tarafından yapılan açıklamaya göre, Boar's Head ve Old Country markaları altında üretilen jambon, sucuk, pastırma ve sosis gibi 70'ten fazla ürün geri çağrıldı. Söz konusu ürünler, 10 Mayıs ile 29 Temmuz tarihleri arasında üretildi ve ülke genelinde dağıtıldı ya da Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Meksika ve Panama’ya ihraç edildi.

Listeria hastalığı, 'Listeria monocytogenes' bakterisinin bulunduğu gıdaların tüketilmesiyle bulaşır ve her yıl ABD'de yaklaşık 1.600 enfeksiyon ve 260 ölümle gıda kaynaklı hastalıklar arasında üçüncü sıradadır. Hamileler, yeni doğanlar, 65 yaş üstü kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar risk altındadır. Belirtiler arasında ateş, kas ağrıları, denge kaybı, kasılmalar ve bağırsak sorunları yer alabilir. Semptomlar bazen 10 haftaya kadar geç görünebilir.

Bakmadan Geçme