• Haberler
  • Genel
  • AK Parti'den Mesai Saatleri İçin İlk Açıklama! Mesai Saatleri Kısalacak mı?

AK Parti'den Mesai Saatleri İçin İlk Açıklama! Mesai Saatleri Kısalacak mı?

Çalışma saatleri değişecek mi? Yeni emeklilik sistemi ne zaman gelecek? AK Parti'den merakla beklenen düzenlemelere ilişkin ilk açıklama geldi.

Çalışma saatleri değişecek mi, yeni emeklilik sistemi ne zaman hayata geçecek? Milyonlarca kişi tarafından bir süredir merakla beklenen düzenlemelere ilişkin Ak Parti grup başkanı Abdullah Güler’den önemli açıklamalar geldi.

Ak Parti grup başkanı Abdullah Güler, son günlerde gündemden düşmeyen emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesi konusu ve çalışma saatlerinde değişiklikle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de emeklilik sisteminin dünya ortalamasının çok altında olduğunu belirten Güler, Bu sebeple emeklilik yaşı, ödenen süre gibi faktörlere dayanan daha adil bir sisteme ihtiyaç olduğunu vurguladı. Güler haftalık çalışma saatleri ile ilgili de açıklamalarda bulundu. AK Partili Güler’e göre çalışma saatlerinin düşmesi ile ilgili herhangi bir düzenleme hazırlığı yok.

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

Uzun süreden beri konuşulan Türkiye’deki emeklilik sistemi ile ilgili yeni gelişmeler var. Ak Parti grup başkanı Abdullah Güler, gündemde olan emeklilik sistemine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de güncel durumda iki çalışana bir emekli düştüğünü belirtirken dünya ortalamasında bunun 3 ila 4 çalışana karşı bir emekli olduğunu söyledi. Bu anlamda hem prim miktarını ve yaşıyor hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Güler, daha dengeli Sürdürülebilir bir emeklilik sistemine geçileceğini söyledi.

Yeni emeklilik sisteminde gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların esas alınacağını ve 3 tane başlığın öne çıktığını belirten Abdullah Güler, ödenen prim miktarı, ödenen süre ve yaşın bu konuda önemli olduğunu vurguladı. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’de olduğu gibi 40’lı 50’li yaşlarda emeklilik olmadığını da belirten Abdullah Güler, Bu nedenle daha adil bir emeklilik sistemine geçilmesi için hazırlıkların başladığını söyledi. Türkiye’nin bir an önce gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı hayata geçirmesi gerektiğini de vurgulayan Abdullah Güler şu ifadeleri kullandı:

“Bu desteğin uygulanmadığı takdirde emekli maaşı daha düşük oranda olacaktır. Dolayısıyla bu durum düzeltilmeli, bu durum sürdürülebilir hale gelmeli; daha dengeli, daha adil bir hale gelmeli. İnşallah önümüzdeki dönemlerde evrensel, dünya ülkelerinde gelişmiş ülkelerin de uyguladığı bu sistem üzerinden benzer bir uygulamayı, çalışmayı bizim ülkemizde de hayata geçirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim toplumun her kesimiyle yeni istişareler yapmamız lazım ve dünya örneklerini, gelişmiş ülke örneklerini ortaya koymamız lazım. Bu çerçeve içerisinde de bunu daha makul bir çerçevede ortaya koymamız lazım. Tabii bakanlığımızın bu konuda çalışmaları var ama henüz şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dönemi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım.”

AK Parti'den Mesai Saatleri İçin İlk Açıklama! Mesai Saatleri Kısalacak mı?

ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI?

Son günlerde çok konuşulan diğer bir konu olan haftalık çalışma saatleri düşüyor iddialarına da AK Partili Abdullah Güler’den yanıt geldi. Şu anda kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşürüleceği yönünde bir çalışma bulunmadığını belirten Güler, pandemi ile birlikte belli sektörlerde belli meslek gruplarında daha kısa çalışma ve esnek çalışma modellerinin hayata geçtiğini söyledi. Sadece belli meslek gruplarında böyle bir durumun oluşabileceğini de belirten Abdullah Güler, “Bu yönüyle olabilecektir. Yoksa mevcut çalışma hayatımız içerisinde gerek haftalık çalışma günleri gerekse de haftalık çalışma saatleriyle ilgili düşürülmesiyle ilgili herhangi bir düzenlememiz yok. Herhangi bir hayata geçecek bir çalışma şu anda bulunmuyor.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme