2025'te vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam gelecek! İşte zam gelecek kalemler

OVP kapsamında TÜFE bazında enflasyon oranı yüzde 17,5 düzeyinde öngörülüyorken yılbaşı itibarıyla emlak, çevre, temizlik, özel iletişim ve motorlu taşıt gibi vergiler için yüzde 44 bandında zam bekleniyor.

2025 yılı başında, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi çeşitli vergiler ile trafik cezaları, araç muayene ücretleri, gelir vergisi tarifeleri ve resmi işlemler için alınan harçlar yaklaşık %44 oranında zamlanacak. Bu artışın sebebi, her yılın başında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre belirlenen yeniden değerleme oranı.

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298'inci maddesine göre, yeniden değerleme oranı, her yıl ekim ayı sonunda son 12 ayın Yİ-ÜFE ortalamasına göre belirlenir. Bu oran, bir sonraki yılın başında uygulanacak zam oranlarını da belirler. 2025 yılı başında uygulanacak oranın %44 seviyelerinde olacağı öngörülüyor.

2024 Yılı İçin Enflasyonun Etkileri

2024 yılı başında %58,46 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı, yüksek enflasyonun vergi ve harçlarda etkisini göstermişti. 2025'te de benzer şekilde yüksek enflasyon nedeniyle, birçok vergi ve ceza yükümlülüğü önemli oranda artacak.

Cumhurbaşkanının Yetkisi

Cumhurbaşkanı, bazı kalemlerde vergi ve harç oranlarını %50'ye kadar azaltma veya artırma yetkisine sahip. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ise bu yetki, %80'e kadar indirme ve %50'ye kadar artırma imkanı sağlıyor. Ancak bu yetki genellikle sınırlı kullanılmakta ve yıl sonunda belirlenen yeniden değerleme oranı doğrultusunda artışlar yürürlüğe konulmakta.

Hangi Kalemler Zamlanacak?

Yeniden değerleme oranına göre zam yapılacak vergiler ve harçlar şunları içeriyor:

  • Emlak Vergisi
  • Çevre Temizlik Vergisi
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Gelir Vergisi Kanunu'na göre istisna tutarları ve vergi tarifeleri
  • Trafik Cezaları
  • Ehliyet ve Pasaport Harçları
  • Araç Muayene Ücretleri
  • Yurt Dışı Çıkış Harcı

Bu artışlar, özellikle sabit ve dar gelirli vatandaşlar üzerinde ek bir mali yük oluşturacak.

2025'te Neler Bekleniyor?

Vergi, ceza ve harçlarda uygulanacak zam oranlarının netleşmesi için 3 Kasım'da açıklanacak Yİ-ÜFE verileri bekleniyor. Şimdiden yapılan hesaplamalar, bu oranların %44 seviyelerinde gerçekleşeceğini gösteriyor.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme