'720 bin dolar rüşvet' iddiası… Baronları tahliye edip açığa alınan hakim konuştu

Uyuşturucu çetesi için tahliye kararı verdikten sonra açığa alınan hakim 720 bin dolar rüşvet aldığı iddialarına ilişkin 'Hukuka aykırı bir karar vermedim. Yedi sülalemin malvarlığını araştırsınlar. Rüşvet büyük bir iddia' dedi.

Hollandalı uyuşturucu baronu Leijdekkers'ın Türkiye ayağını yöneten Abdullah Alp Üstün hakkında tahliye kararı veren 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay Açar ve mahkeme üyeleri açığa alınmıştı. Müfettişlerin hazırlayıp HSK 2. Daire'ye gönderdiği raporda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na mail yoluyla gelen bir ihbara yer verildi.

İhbarda; çete üyelerinin tahliye edildikleri duruşmadan bir gün önce mahkeme başkanı ile tahliye kararı için 720 bin dolara anlaştıkları iddia edildi.

Halk Tv yazarı İsmail Saymaz, açığa alınan hakim Oktay Açar'la yaptığı görüşmeyi aktardı. Saymaz'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Açığa alındınız. Hakkınızda ihraç cezası istenebilir.

50'den fazla örgütlü uyuşturucu dosyasına baktım. Çoğu istinaf ve Yargıtay'dan onandı, geldi. Bir bu dosyada mı hata yaptım? Anlayamıyorum.

Neden tahliye kararı verdiniz?

Dosyadaki bilgilere göre değerlendirdik. Hukuka aykırı bir karar vermedim. Malvarlığım belli, araştırsınlar. Bir arabam, bir evim var. Meslekten kazandığım parayla çocuklarımı okuttum. Yedi sülalemi araştırsınlar. Bu çok büyük bir iftira.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşan ihbarda çeteyle tahliye için 720 bin dolara anlaşıldığı iddia ediliyor.

İftira, öyle bir şey yok. Ben odama avukatları almam. Sadece iki gün önce bir avukat geldi. Adını bile sormadım. ‘Bodrum'da müvekkilim var, buraya naklini istiyorum' dedi. ‘Mümkün değil, SEGBİS'le alacağız' dedi. ‘Prof. Köksal Bayraktar'ın bilimsel görüşünü sunacağım' dedi. ‘Mübaşire ver' dedim. Odada korumam ve mübaşir vardı. Bir iki dakika söyleyeceğini söyledi, çıktı, gitti. Herhangi bir görüşmem yok. Bu nereden çıkıyor, anlamıyorum.

33 yıllık hakimim. Bu mahkemede altı yıldan beri görev yapıyorum. Bir sürü örgütlü dosyaya baktım. Ben her dosyayı okuyarak çıkarım, okumadan çıkmam. Meslek için gecemi gündüzüme kattım. Çok ağır bir itham olarak görüyorum.

15 tutuklunun hepsini bıraktınız değil mi?

Evet. Zaten iki üç gün sonra itiraz edildi. Sekizinin tutuklanması talebi reddedildi. Bir kısmı zaten Belçika, Almanya ve Hollanda ile iade yargılamasından ötürü tutuklu. Birisi hakkında ev hapsi, diğerleri için yurt dışına çıkış yasağı koyduk. Beklemeden yazdık gerekli yerlere. Malları üzerindeki tedbir sürüyor.

Nasıl kaçtılar?

Bilgim yok. Yurt içindeler mi, yurt dışındalar mı, bilmiyorum.

Ne düşünüyorsunuz?

Müfettişler ifademizi henüz almadı. Açıktayız. Çok üzgünüm. Kendimi iyi hissetmiyorum. Böyle bir haksızlık nasıl olur diye düşünüyorum. İnşallah sonu hayrolur.”

Bakmadan Geçme