Af düzenlemesi son durum: 120 bin mahkumu ilgilendiren af düzenlemesi gündemde!

Yılın ilk Kabine Toplantısı'nın gündem maddelerinden biri olan 7. Yargı Paketi ile gündeme gelen af yasasında son durum yakından takip ediliyor. Yaklaşık olarak 120 bin mahkumu ilgilendiren ve genel affı kapsamayan kısmi af, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Habertürk Yazarı Yasemin Güneri'nin geçtiğimiz aralık ayında kaleme aldığı köşe yazısını haberimizde derledik. İşte af düzenlemesinde son durum...

Af düzenlemesi yeniden gündeme geldi. 7. yargı paketinde genel affın yer alıp almadığı üzerine af yasası ve infaz iyileştirmesi hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. Peki, Mahkumlara af çıkacak mı, ne zaman çıkacak? İşte pandemi sebebiyle açık cezaevlerinde bulunan mahkumların izin süreci hakkında merak edilen güncel bilgilerile Habertürk Yazarı Yasemin Güneri'nin geçtiğimiz aralık ayında yayınladığı köşe yazısı...

AF ÇIKACAK MI, SON DURUM NE?

Söz konusu düzenleme esası itibarıyla genel affı ifade etmiyor. Pandemi nedeniyle açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderildi. İzin süresi pandemiden sonra da 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. Söz konusu infaz iyileştirmesi hayata geçerse izne çıkarılan mahkumlar bir defalığına mahsus olarak erkenden tahliye edilecekler. Böylelikle izindeki yaklaşık 120 bin mahkum kısmi bir aftan yararlanmış olacaklar.

İşte Habertürk Yazarı Yasemin Güneri'nin söz konusu infaz düzenlemesiyle ilgili derlediği satırbaşları:

Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 120 bin mahkum Covid-19 süresince izne gönderildi. İzin süresi bittiğinde yeniden izinler uzatıldı. En son kabine toplantısında alınan kararla açık cezaevlerinde kalan mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı.

Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus “infaz iyileştirmesi” yapılmasını masaya yatırdı. Şu anda izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun olacak.

Açık cezaevinden izne giden mahkumların büyük bir bölümü yeniden işini ve düzenini kurdu. Açık cezaevine yeniden dönüp ceza çekmek, kendi isteği dışında izne gönderilenlerin kurulu düzenini bozacak. İzne gitmeyi de kendisi talep etmediği için ve zorunluluktan gittiği için yeniden cezaevine dönmek istemeyen mahkumların “firar” etmesine neden olacak.

İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için "infaz iyileştirilmesi" sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Yapılacak yasal bir değişiklikle “infaz iyileştirmesi” yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.

Bakmadan Geçme