Aile hekimleri 3 gün daha iş bırakacak

Aile hekimlerinin sorunları çözülmüyor. Şubat ayında iki gün iş bırakan aile hekimleri, 14-15-16 Mart tarihlerinde de iş bırakmaya hazırlanıyor. Hekimler, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) giderlerin karşılanması verilen ödeneğin enflasyon oranında arttırılması ve sağlıkta şiddeti önleyen etkin bir yasanın yürürlüğe girmesi için mücadele ediyor.

Birgün'den Nisa Küçük'ün haberine göre Aile Hekimleri önümüzdeki hafta iş bırakma eylemine gidiyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Kemal Noyan, temel üç taleplerinin olduğunu söyledi. Aile hekimleri olarak sorunlarını aylardır dile getirdiklerini kaydeden Noyan, “Herhangi bir iyileştirme yapılmış değil. Sorunlar devam ettikçe eylemlerimiz de devam edecek” dedi. 14 Mart Tıp Bayramı'na kadar taleplerinin karşılanmasını beklediklerini aktaran Noyan, 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin bir an önce geri çekilmesini istedi.

İŞ GÜVENCESİ YOK

Yönetmelikte sağlık çalışanları açısından sorunlu maddelerin yer aldığını dile getiren Noyan, şunları kaydetti: “İş güvencesini ortadan kaldıran maddeler var. Aile hekimi, bir sözleşme döneminde 200 ihtar puanını aşarsa sözleşmesi feshediliyordu. Yeni düzenlemeyle 200 puanın dışında aile hekimi bir yılda mazereti olsa dahi beş kez işe gitmezse sözleşmesi feshediliyor. Bu, iş güvencesinin kaybı anlamına geliyor. Bu durum koruyucu sağlık hizmeti sunan aile hekimlerinin moral ve motivasyonunu da olumsuz etkiliyor. Yönetmelikte anti demokratik olduğunu düşündüğümüz bir diğer madde de basına demeç vermemizin yasak olması. Basına kendi sorunlarımızı duyurmak için demeç vermemizin dahi cezası var.”

ÖDENEK YETERSIZ

Aile Sağlık Merkezlerinin (ASM) giderlerinin karşılanması için verilen ödeneğe yapılan artışın yeterli olmadığını dile getiren Noyan, "ASM'nin elektriğini, suyunu, doğalgazını, kirasını ve tıbbi malzemelerinin bedelini aile hekimleri ödüyor. ASM'lerin niteliğinin düşmemesi için cari giderlere enflasyonu karşılayan bir zam yapılmalı. Birçok aile sağlığı merkezi elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyemez personel giderlerini karşılayamaz duruma geldi. Makas bu şekilde açılmaya devam ederse birçok aile hekimi görevinden ayrılmak zorunda kalacak. Bu durum, sağlık hizmetlerinden yararlanan tüm toplumu olumsuz etkileyecek" dedi. Noyan, sağlıkta şiddeti önleyecek etkin bir yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini de istedi.

Bakmadan Geçme