Altın kasaları hızla boşalıyor: İşte çarpıcı Invesco araştırmasının sonuçları
Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı sorunlarla birlikte küresel piyasalarda yaşanan güvensizlik ortamı, ülkeleri kendi altınlarını kendi depolarında saklamaya yöneltti. Çarpıcı gerçek, Amerikan şirketi Invesco'nun merkez bankalarıyla yaptığı araştırmada ortaya çıktı.
Ukrayna işgali sonrası Batılı ülkelerin Rus varlıklarına el koyması ve küresel ölçekte artan güvensizlik, pek çok ülkeyi altını kendi topraklarında saklamaya zorluyor.
Altın rezervini kendi kasalarında tutmayı tercih eden ülkelerin oranı yüzde 68'e yükseldi. Amerikan yatırım şirketi Invesco'nun yaptığı araştırmaya göre merkez bankası başkanları, değerli madenlerin yurtdışındaki kasalarda tutulamayacağı fikrini neredeyse ortak kanaat haline getirdi.
85 devlet varlık fonu ve 57 ayrı merkez bankası yöneticisiyle anket yapan şirket, ülkelerin yaklaşık yüzde 70'inin kendi altınını kendi kasalarında saklama prensibiyle hareket ettiğini ortaya çıkardı.
Invesco'nun görüş danıştığı merkez bankası yöneticilerinden biri "Kıymetli madenlerimizi Londra'da tutuyorduk. Ancak şimdi güvenlik nedeniyle onları memlekete getirdik" dedi. Anket çalışmasını yöneten Rod Ringrow, bu davranışın küresel ölçekte genel bir eğilim haline geldiğine dikkat çekiyor.
Araştırmanın sonuçlarından biri de ülkelerin rezerv para olarak Amerikan Doları'na eskisi kadar güvenmediği yönünde. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı altın madenini daha çekici görüyor. 2023 Mart ayı itibariyle en büyük altın rezervine sahip başkentler şöyle sıralanıyor: Washington, Berlin, Roma, Paris, Moskova, Pekin...
Yatırım uzmanı Evan Golovanov, "En büyük altın kasaları ABD ve İngiltere'dir" diyor. Mevcut sürecin bu ülkeleri derinden etkileyeceğine işaret eden Golovanov, "Müşteri tabanlarının önemli bir bölümünü kaybedecekler ve mali zorluklarla karşılaşacaklar" diye uyarıyor.
HANGİ ÜLKEDE KAÇ TON ALTIN VAR?
ABD, külçe olarak elinde en fazla altın bulunduran ülke durumunda. ABD Merkez Bankası'nda 8 bin 133 ton altının varlığı biliniyor. Bunu 3 bin 358 tonla Almanya izliyor. Almanya'nın ardından 2 bin 452 tonla İtalya ve 2 bin 436 tonla Fransa geliyor. Çin ise 1948 ton altın varlığıyla beşinci sırada bulunuyor.
Ülkelerin resmi altın stokları yaklaşık olarak şöyle:
- ABD: 8 bin 133 ton
- ALMANYA: 3 bin 358 ton
- İTALYA: 2 bin 452 ton
- FRANSA: 2 bin 436 ton
- ÇİN: 1948 ton
- TÜRKİYE: 700 ton
Diğer ülkelerin altınlarına 'bakıcılık' yapan İngiltere'nin kendine ait altın rezervi 310 ton dolayında. Fakat Bank of England kasasında çoğunluğu başka ülkelere ait olmak üzere 5 bin ton altın bulunuyor. Fakat bu konuda rekor New York Federal Bankası'nın. Bu bankanın kasalarında başkalarına ait 6 bin 200 ton altın stoğu bulunuyor.
ABD 1973 yılında doların altına endekslenmesi uygulamasından vazgeçtiğinde New York Federal Bankası kasalarında 12 bin tondan fazla altın bulunuyordu. NYFED, altın depolamak için müşterilerinden hiçbir ücret talep etmiyor.
Ancak müşterilerin altınları geri çekmeye başlaması sonucu, bu bankaların depolarındaki altının hızla erimekte olduğu sanılıyor.
Yastık altı altın miktarında dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye'de, vatandaşların elindeki altının yaklaşık 5 bin ton dolayında olduğu tahmin ediliyor.