Altında Düşüş mü geliyor? Gram Altında 100 Gap'ı

Her dönemin güvenli limanı altında son günlerdeki hareketlilik dikkat çekiyor. Altın fiyatları artacak mı sorusunun yanıtını Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk verdi.

Altın fiyatlarında düşüş mü geliyor?

Son günlerde yaşanan gelişmeler, yatırımcıları tedirgin ediyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'ün yaptığı açıklamalar, piyasalarda yeni bir dönemin başladığına işaret ediyor.

İran gerginliği ve ABD verileri altın fiyatlarını nasıl etkiledi?

Ekim ayının ilk haftası, İran'ın İsrail'e yaptığı füze saldırısı ve ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verileriyle hareketli geçti. Bu gelişmeler, altın fiyatlarında dalgalanmalara neden oldu. Hafta sonu yaşanan hafif yükselişe rağmen, uzmanlar altın fiyatlarında bir yorgunluk olduğunu belirtiyor.

Yıldırımtürk'ten dikkat çeken uyarı: "2.638 dolar seviyesi kritik!''

Yıldırımtürk, "Önemli bir jeopolitik gelişme yaşanmadığı takdirde, Ekim ayının ikinci haftasında altın fiyatlarında bir gerileme yaşanabilir. Özellikle 2.638 dolar seviyesi kırılırsa, dolar/ons bazında 2610 dolar ons seviyelerine doğru geri çekilme söz konusu olabilir. Ancak bu, fiyatların sürekli düşeceği anlamına gelmez, sadece bir düzeltme hareketidir. Yukarı yönlü seyirlerde ise 2.665 dolar seviyesi geçilirse tekrar 2.670 seviyelerini görebiliriz" şeklinde konuştu.

FED'in faiz kararı altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Uzmanlara göre, FED'in 50 baz puanlık faiz indiriminden sonra yaşanan hızlı yükselişin ardından bir nevi "hazmetme süreci" yaşanıyor. Bu durum, altın fiyatlarında kısa vadeli bir duraksamaya neden olabilir.

Dış piyasalardaki gelişmeler iç piyasayı nasıl etkiliyor?

Yıldırımtürk, iç piyasada ithalatta yaşanan azalma nedeniyle, dış piyasa ile iç piyasa arasındaki makasın oldukça açıldığını belirtti. Dışarıda altın fiyatları 2.638 dolar/ons seviyesine inse bile, iç piyasada kilogramda 4.500 dolarlık bir fark devam ediyor. Ancak önümüzdeki günlerde ithalat yapılırsa, bu farkın önce 4.000 sonra 3.500 dolar seviyesine ineceği tahmin ediliyor.

Bakmadan Geçme