Bakan Yumaklı Zirai Donun Vurduğu Ürünleri İlk Kez Açıkladı: 34 İl, 16 Ürün Etkilendi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Giresun'da zirai don felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. 34 ilde 16 farklı ürünün etkilendiğini belirten Bakan Yumaklı, bu ürünleri ilk kez tek tek sayarak kamuoyuyla paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Giresun'da zirai dondan zarar gören fındık bahçelerini ziyaret etti. Don olayının Türkiye genelinde 34 ili etkilediğini belirten Bakan Yumaklı, ilk kez etkilenen ürünlerin tam listesini açıkladı.
'Fındıkta yüzde 13'lük paya sahip Giresun'dan açıklamak istedim'
Giresun'un fındık üretimindeki yüzde 13'lük payına dikkat çeken Bakan Yumaklı, bu nedenle açıklamasını bu ilden yapmak istediğini söyledi. Don olayının özellikle çok yıllıklı meyve ağaçlarında etkili olduğunu ifade eden Yumaklı, yüksek rakımlı bölgelerde hasarın daha fazla olduğunu vurguladı.
'Ekiplerimiz ilk andan itibaren sahadaydı'
Don olayının yaşandığı ilk andan itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin sahada olduğunu belirten Yumaklı, Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay'da yaşanan benzer bir don olayında da aynı şekilde müdahalede bulunulduğunu hatırlattı. Meteorolojiden gelen uyarılar doğrultusunda, üreticilere önlem alma noktasında da destek verdiklerini belirtti.
'Hasar oranında ödeme yapılacak'
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Yumaklı, TARSİM sigortası olan üreticilerin poliçe kapsamındaki zararlarını alacaklarını, sigortasız üreticilere ise harcamaları oranında ödeme yapılacağını açıkladı. Yumaklı, 'Bahçenize 1000 lira masraf yaptıysanız ve hasarınız yüzde 100 ise bu miktarın tamamını alacaksınız. Hasar yüzde 50 ise 500 lira ödenecek' dedi.
İşte Zirai Donun Vurduğu 16 Ürün
Zirai dondan etkilenen ürünleri ilk kez tek tek açıklayan Yumaklı, şu ürünlerin zarar gördüğünü söyledi:
Armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık.
Bu ürünlerin 34 ilde çeşitli derecelerde zarar gördüğünü belirten Bakan, 'Bu ürünlerin bir kısmı bölgesel geçim kaynağı. Dolayısıyla ekonomik etkisi büyük' ifadelerini kullandı.
'TARSİM sigortasını yaygınlaştırmak zorundayız'
Açıklamasının sonunda üreticilere çağrıda bulunan Yumaklı, TARSİM sigortasının önemine vurgu yaparak, 'Maalesef sigorta yaptırma oranları halen istenilen düzeyde değil. Bugünden itibaren tüm üreticilerimizi TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum' dedi.