Bilim Dünyasının Gözü Bu Balıktaydı! Siirt ve Komşu İlimizde Aranıyordu, Sonunda Bulundu!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden bir ekip, dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında yer alan, Siirt'te 2012 yılında bir balıkçı tezgâhında görülen ve Rize'deki balık müzesinde sergilenen leopar sazanını bulmak için başlattıkları arama çalışmalarında olumlu sonuç aldı.

Shoal adlı doğa örgütü tarafından nesli tükendiği düşünülen ve en zor bulunan 10 balıktan biri olan Leopar Sazanı, Cizre'de iki bilim insanı ve bir balıkçının yürüttüğü bilimsel araştırma neticesinde canlı olarak yakalandı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listeye alınan ve Shoal adlı Doğa Koruma Örgütü tarafından dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında ikinci sırada yer alan leopar sazanını bulmak için, Şırnak'a gelerek, Dicle Çay'ında arama çalışması başlattı.

Daha önce, aynı listedeki neslinin tükendiğine inanılan Batman bantlı çöpçü balığını 47 yıl aradan sonra Batman'ın Sason Çayı'nda bulan ekip, yerel balıkçılarla yaptıkları görüşmelerde leopar sazanının birkaç yıl önce de görüldüğü Dicle Çay'ında arama çalışmaları yaptı.

En son Siirt'te 2012 yılında bir balıkçı tezgahında görülen leopar sazanını bulmak için başlatılan çalışmalar, Şırnak'ın Güçlü konak ilçesine bulunan Dicle Çay'ında olumlu sonuç buldu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral, yerel balıkçılarla birlikte yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda, leopar sazanını görüntüleme fırsatı buldu.

Bölgede 1 hafta boyunca yapılan çalışmalar doğrultusunda, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral ve yerel balıkçılar en son 11 yıl önce görüntülenen leopar sazanını yakaladı.

Bakmadan Geçme