Çarşı Esnafı Kan Ağlıyor

Ruspazarı çarşı esnafı koronavirüs salgınıyla nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini, ay sonunda çek ve senetleri ödeyemediklerini belirtti.

Uzun yıllar çarşıda esnaflık yaptığını söyleyen Cemil Erinç , '65 yaşındayım, 25 senedir de esnafım birçok ekonomik kriz gördüm ama hiç biri bizi bu şekilde etkilemedi.' şeklinde konuştu.

İş yerlerini siftah yapamadan kapattıklarını söyleyen Erinç, '25 senedir ben esnafım birçok ekonomik kriz gördüm ama hiçbiri bizi bu şekilde etkilemedi. Sabahtan akşama kadar oturuyoruz. Yapacak hiçbir şeyimiz yok can sıkıntısından görüyorsunuz komşum ile dama oynamak zorunda kalıyorum, başka türlü zaman geçmek bilmiyor burada. Sabahtan akşama kadar bazen siftah yapamadan kapatıyoruz. Ne olacak bu işin sonu bizde bilmiyoruz. Vatandaş alışverişe çıkmıyor, kimsede para kalmamış bu kriz bizleri çok fena vurdu. Bir an önce küçük esnafımıza da destek verilmesini bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bir diğer çarşı esnafı olan Ahmet Kızılay, koronavirüs salgınıyla beraber işlerinin tamamen durma noktasına geldiğini belirtti.

35 yıllık ensaf olduğunu belirten Kızılay, 'Aybaşını zor getirmeye başladık. Karnımızdan kısarak yaşıyoruz. 35 yıldır esnafım bu şekilde iş yapamadığımızı hiçbir zaman hatırlamıyorum. Hayatımız kalmadı. Allahtan kiramız yok kiramız olsaydı hiçbir zaman yaşayamazdık. Bu virüs işlerimizi tamamen bitirdi. İki aya yakın bir sürede pandemi sürecinde kapalı kaldık. Hiçbir destekte alamadık. Küçük esnaf olarak ortada kaldık. Kimse küçük esnaf ne yapacak demiyor. Tek umudumuz Allah, rızkımızı o veriyor. Görüyorsunuz biz esnaflar vaktimizi dama oynayarak geçiriyoruz. Ancak böyle geçiyor, müşteri yok pazarda görüyorsunuz bomboş bir çarşı. Eskiden olsa buraya iğne atsanız yere düşmezdi. Özellikle koronavirüs öncesinde başlayan ekonomik kriz salgın ile birlikte tamamen üst seviyeye çıktı. Hiçbir şekilde hiçbir esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Temennimiz şudur ki bir an çnce şu sıkıntılı süreç biter de evimize ekmeğimizi tam götürebiliriz.' dedi.

'10 liraya sattığım tabağı bu sene 20 liraya satmak zorunda kalıyorum'

Küçük yaşlarından itibaren pazarda çalıştığını belirten 31 yaşındaki Fuat Yıldırım da, 'Koronadan önce başlayan bir iş düşüşü vardı bu salgın ile birlikte işlerimiz hepten durma noktasına geldi.' dedi:

'Sabahtan akşama kadar bu şekilde boş boş oturuyoruz' diyen Yıldırım, 'Küçük yaşımdan beri bu pazarda çalışıyorum. Babamın 25 yıllık bir dükkanı vardı, ondan 10 yıldır devraldım 10 yıl içerisinde çok büyük sıkıntılar yaşadık fakat hiçbiri bu derece etki yaratmadı bize.' şeklinde konuştu.

Geçen sene ile bu seneki fiyatlar arasında iki kat farkın ortaya çıktığını belirten Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

'Koronadan önce başlayan bir iş düşüşü vardı bu salgın ile birlikte işlerimiz hepten durma noktasına geldi. Sabahtan akşama kadar bu şekilde boş boş oturuyoruz. Müşteride mal alamıyor. Geçen sene ile bu sene ki fiyatlar arasında iki kat fark ortaya çıkıyor. Ben geçen sene 10 liraya sattığım tabağı bu sene 20 liraya satmak zorunda kalıyorum. Bana gelişi yüksek olunca bende vatandaşa bu şekilde yüksek fiyattan satmak zorunda kalıyorum. Hal böyle olunca da işlerimizde tamimiyle bitme noktasına geliyor ve vatandaş ta haklı olarak pazara alışverişe çıkmıyor. Hal böyle olunca ay sonunu getirmekte çok zorlanıyoruz. Çeklerimiz oluyor ay sonunda onları ödeyemiyoruz. Burada nereden baksanız en az 120 esnaf var buda demek oluyor ki 120 hane buradan eve ekmek götürüyor. Ama bu durumda eve ne kadar ekmek götürebiliyor bu süreçte orası soru işareti. Çünkü daha kredilerimizi ve senetlerimizi ödeyemiyoruz.'

'Kışın tavanlarımızdan su sızıntısı oluyor'

Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti:

'Pazar olarak bazı sıkıntılarımız daha var, bu Pazar Mervan Gül'ün belediye başkanı olduğu dönemde yapıldı. O zamandan beridir bir tadilat söz konusu değil. Kışın tavanlarımızdan su sızıntısı oluyor yazında çok aşırı sıcaktan dolayı içeride nefes alınamaz bir hal oluyor. Buradan Belediyeden ve devlet büyüklerimizden bu duruma bir el atmalarını istiyoruz. Çünkü biz esnaf olarak yapmaya kalkarsak çatısını bunun altından kalkamayız. Çok yüksek bir ücrete takabil oluyor. Buradan bu konuda devlet büyüklerinden bir destek bekliyoruz.

Bakmadan Geçme