CHP Siirt Kadın Kolları: Medeni Kanun, Kadın Haklarının Teminatıdır!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Siirt Kadın Kolları Başkanı Nevruz Bilek, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 99. yılı dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Bilek, Medeni Kanun'un Türkiye'de kadın hakları açısından bir devrim niteliğinde olduğunu vurgulayarak, kazanılmış haklardan geri adım atılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
'Medeni Kanun, Kadınların Birey Olarak Tanınmasını Sağladı'
CHP Kadın Kolları tarafından yapılan açıklamada, 17 Şubat 1926'da kabul edilen ve 4 Ekim 1926'da yürürlüğe giren Medeni Kanun'un, kadınların eğitim, sosyal ve ekonomik hayata eşit şekilde katılmasının önünü açtığı belirtildi. Nevruz Bilek, 'Bu yasa, kadınların birey olarak kabul edilmesini sağlayan bir Cumhuriyet devrimidir. Eşitlik, adalet ve hukuk mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz' dedi.
'2002'de Yapılan Düzenlemeler Kadın Haklarını Güçlendirdi'
Açıklamada, Medeni Kanun'un 2002 yılında yapılan değişikliklerle daha da güçlendirildiği hatırlatıldı. Aile reisliği modelinin kaldırılarak eşitlik temelli bir aile düzeninin getirildiği, nafaka ve mal paylaşımı konusunda adil düzenlemeler yapıldığı vurgulandı. Ayrıca evlilik dışı doğan çocukların eşit haklara sahip olduğu, evlilik birliği içinde edinilen mallara her iki eşin de ortak olduğu ifade edildi.
'Kadın Haklarına Yönelik Saldırılara Karşı Duracağız'
CHP Siirt Kadın Kolları Başkanı Nevruz Bilek, Medeni Kanun'un kadın haklarının teminatı olduğunu belirterek, 'Kadınları eşit yurttaşlar olarak tanıyan bu yasayı ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecek. CHP Kadın Kolları olarak, laiklik, demokrasi ve kadın hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz' diye konuştu.
Bilek, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, tüm kadın örgütleriyle birlikte dayanışma içinde olacaklarını ve kadınların haklarını korumak için mücadeleyi bırakmayacaklarını vurguladı.