Cuma Namazına Gitti Diye İşten Çıkaran İşverene Üst Sınırdan Ceza
TİHEK, cuma namazına gittiği için işten çıkarılan işçiye yönelik ayrımcılık yapan firmaya, 'din temelinde ayrımcılık yasağını' ihlal ettiği gerekçesiyle 141 bin 934 lira ceza verdi.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), cuma namazına giden personelinin iş akdini fesheden firmaya, 'din temelinde ayrımcılık yasağı'nı ihlal ettiği gerekçesiyle üst sınırdan 141 bin 934 lira idari para cezası verdi. Kararda, 'Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir' ifadeleri yer aldı.
Olayın Geçmişi
Konya'da faaliyet gösteren bir doğal gaz firması, çalışanlarından birini cuma namazına gitmesi nedeniyle işten çıkardı. İşçi, öğle molasında iş yerinden ayrılarak cemaatle namaz kılmak için camiye gittiğini belirtti ve iş akdinin haksız yere feshedildiğini iddia ederek işe iade davası açtı. Davayı gören mahkeme, işten çıkarmanın haksız olduğuna karar verdi ve işçinin işe iade edilmesini kararlaştırdı.
İstinaf Mahkemesi Kararı
Mahkemenin istinaf mahkemesinde kesinleşen kararının ardından, işçi ayrımcılık konusunda değerlendirme yapılması amacıyla TİHEK'e başvurdu.
Firma Savunması
Başvuru üzerine TİHEK, firma yetkililerinin görüşünü aldı. Firma, çalışanların ibadetlerini yapabilmeleri için iş yerinde mescit bulunduğunu ve her inanca saygı gösterdiklerini savundu. Ayrıca, işçinin ibadetini şirketin mescidinde yapabilecekken, iş güvenliği ve çalışanların canını tehlikeye atma pahasına camiye gitmesinin, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan bir durum' yarattığını iddia etti.
TİHEK'in Kararı
Ancak TİHEK, firmanın işçiyi cuma namazına gitmesi nedeniyle işten çıkarmasının din temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi. Kurum, her bireyin vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğunu belirterek, işçinin dini ibadetini yerine getirmesinin işten çıkarılma nedeni olamayacağını vurguladı. TİHEK, firmaya üst sınırdan 141 bin 934 lira idari para cezası uyguladı.
Bu karar, din ve inanç hürriyetine ilişkin önemli bir emsal oluştururken, işverenlere yönelik ayrımcılık yasağına dair farkındalık yaratılmasına da katkı sağladı.