Denetimli serbestlik kalkıyor mu? Yeni yargı paketi yolda: Denetimli serbestliğe yeni düzenleme

Meclis'te yeni dönem başladı. Adalet Bakanlığı ve AKP hukukçularının bir yıldan fazladır üzerinde çalıştığı yeni yargı paketlerinde de son yaklaşıyor. Denetimli serbestlik, koşullu salıverme ve iyi hâl indirimleri konusunda yeni adımlar atılacak. Adalet Bakanı Tunç, 'Bundan sonraki süreçte bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik olmayabilir, bu tartışılabilir' dedi.

TBMM tatile girmeden 9'uncu yargı paketinin bir bölümü yasalaştırılmış, kadının kızlık soyadını kullanabilmesine yönelik hükümlerin de aldığı kısımlar yeni döneme bırakılmıştı.

Türkiye gazetesindeki habere göre, AKP'li hukukçular, önümüzdeki günlerde paketin kalan kısımlarının yasalaştırılacağını, denetimli serbestlik, koşullu salıverme ve iyi hâl indirimleri konusunda tartışmaları bitirecek yeni adımların ise 10'uncu veya 11'inci yargı paketi ile gündeme geleceğini kaydetti.

Mevcut infaz rejimine göre herhangi bir suçtan 2 yıl ve altında ceza alan biri denetimli serbestlik ve şartlı salıverme hükümlerinden yararlanarak, hiç cezaevine girmiyor. Yeni yapılacak düzenleme ile 2 yıl altındaki suçlarda da ceza süresinin bir bölümünün cezaevi şartlarında tamamlanması öngörülüyor.

Denetimli serbestlik süresinde de değişiklik yapılacak. Hazırlanan taslakta, bir ay ceza alan birinin 12 gün süre ile cezaevinde kalması planlanıyor. Şu anda, cezaevinde bulunan bir hükümlü cezasının bir yılını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda tamamlıyor. Yeni düzenleme ile denetimli serbestlik şartları yeniden belirlenecek ve cezanın yüzde 40'ı cezaevinde tamamlanacak.

‘BAZI SUÇLARDAN DENETİMLİ SERBESTLİK KALKABİLİR'

Öte yandan Milliyet'in aktardığına göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM yeni yasama yılı açılış resepsiyonunda “toplumdaki cezasızlık algısı” konusundaki soru üzerine, yargı mensuplarının tutuklamayı gerektiren somut bir delil varsa bundan kaçınmayacağını, strateji belgesindeki hedefler doğrultusunda bu alanda geliştirmeler yapılacağını belirtti.

Kovid-19 salgını döneminde denetimli serbestlik uygulamasının genişletildiğini hatırlatan Tunç, “Özellikle Ceza İnfaz Kanunu'muzda bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik sürelerinin olup olmayacağı tartışılabilir. Bundan sonraki süreçte bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik olmayabilir, bu tartışılabilir. Yine cezası az olan suçlarda, yatarının olmaması nedeniyle toplumda bir infial uyanıyor ve ‘yapanın yanına kar kaldı' algısı oluşuyor. Bunu ortadan kaldırmanın yolu basit suçlarda denetimli serbestliğin uygulanabilmesi için belli bir süre cezaevinde kalma şartı getirilebilir” diye konuştu.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme