Dünya liderleri neden daha fazla çocuk istiyor?

Son dönemde dünya liderleri daha çocuk sahibi olunması konusunda hemfikir. Üç devlet başkanı yaptığı açıklamalarda kadın yurttaşlarını daha fazla doğurmaya teşvik ederken bu listeye Elon Musk da katıldı. Peki daha çok çocuk politikasının ardında ne var?

Gazete Oksijen'in haberine göre, son zamanlarda dünyanın en güçlü adamları tek bir konuda hemfikir: Kadınlar mümkün olabildiğince daha fazla çocuk yapmaya çalışmalı. Geçtiğimiz ay Rusya, Çin ve Kuzey Kore liderlerinin üçü de kadınların çocuk sahibi olarak ülkelerine hizmet etmeleri gerektiğini belirten açıklamalar yaptı. Ekim ayında Çinli lider Şi Cinping, Komünist Parti'nin bir kolu olan Çinli Kadınlar Federasyonu'na hitap ederek, kadınların yeni aile düzeni oluşturmada ülkelerine yardımcı olmaları gerektiğini söyledi. Şi Cinping ayrıca Çin halkının evlilik ve çocuk doğurma konusunda aktif olarak yeni bir kültür geliştirmesini ve gençlerin evlilik, doğum ve aileye bakış açısına ilişkin rehberliğinin güçlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

"Büyük aileler Rusya'nın normu haline gelmeli"

Business Insider, 28 Kasım'da Rus lider Vladimir Putin, Rus kadınlara köklerine dönmeye ve büyükanneleri gibi yedi, sekiz ve hatta daha fazla çocuk yapmaları konusunda çağrı yaptığını yazdı. Putin, “Bu mükemmel gelenekleri koruyalım ve canlandıralım. Büyük aileler Rusya halkının bir normu haline gelmeli” dedi.

4 Aralık'ta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkenin azalan doğum oranına ilişkin ender görülen bir açıklama yaparak Kuzey Koreli kadınların daha fazla çocuk yapmasını istedi. Kim Jong Un açıklamalarını yaparken bir yandan da gözyaşlarını tutamadı. Kim, "Tüm anneler çok çocuk doğurmanın vatanseverlik olduğunu açıkça anladığında güçlü bir sosyalist ülke kurma davamız daha da hızlanabilir” dedi.

Çok çocuk isteyen sadece politikacılar değil

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Elon Musk, iyi bir baba olduğu sürece çocuk sahibi olmaya devam edeceğini açıkladı. Musk'ın üç farklı partnerinden toplam 10 çocuğu var. Temmuz 2022'de sosyal medyada paylaşım yapan Musk, “Nüfus azlığı krizine yardımcı olmak için elimden geleni yapıyorum. Düşen doğum oranı, uygarlığın karşı karşıya olduğu açık ara en büyük tehlikedir” dedi.

Pazartesi günü X'te paylaşım yapan Musk, “Kasıtlı olarak çocuk sahibi olmayanlarda berbat bir ahlak anlayışı var: Yaşlılıklarında başkalarının çocuklarının kendilerine bakmasını talep ediyorlar. Bu saçmalık” dedi. Musk'ın endişeleri, gelişmiş toplumların az nüfuslu olması nedeniyle dünyanın gerçek tehlikelerle karşı karşıya olduğuna inanan pronatalist hareketi (doğum yanlılığı) savunan birçok kişi tarafından paylaşılıyor.

Nüfus sorunu en büyük neden

Tüm bu zengin erkeklerin, özellikle de dünya liderlerinin kadınları doğuma teşvik etmesinin açık bir nedeni var. Ülkelerin nüfus sorunlarının giderek artması ve genç nüfusun azalması, ülke liderlerinin geleceğe yönelik kaygılarını tetikliyor. Bu yıl Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülkenin 1961'den bu yana ilk kez nüfusunun azaldığını bildirdi. Açıklamaya göre ülke nüfusu 850 bin azaldı ve evlilik oranları düşük seviyede kaldı. Şi Cinping, Çin'in düşen doğum oranına çözüm bulmak için politikalarında önemli değişiklikler yaptı. Ülkede tek çocuk yerine iki çocuk sahibi olmaya izin verilmeye başlandı. Mayıs 2021'de ise hükümet bir değişiklik daha duyurarak çiftlerin en fazla 3 çocuk sahibi olabileceğini belirtti.

Rusya'da nüfus krizi

Rusya ise farklı bir nüfus kriziyle karşı karşıya. Ukrayna'yı işgal etmesi yüzbinlerce insanın ülkeden ayrılmasına neden oldu. İngiltere Savunma Bakanlığı ekim ayında Ukrayna'da 290.000 Rus askerinin öldürüldüğünü veya yaralandığını öne sürdü.

Bu arada Kuzey Kore, nüfusunun doğurganlık oranının 1955'te 3,67'den 2023'te 1,79'a düştüğünü gördü. Bu düşüş çok sert olmasına rağmen Güney Kore'deki nüfuz krizi çok daha şiddetli.

Bakmadan Geçme