Erdoğan: Şiddetli bir kasırga geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin ithalat vergilerini artırmasının ardından patlak veren küresel ekonomik krize ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, TBMM'deki AK Parti grup toplantısında, küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken, ticaret savaşlarının etkilerinin büyük olacağını belirtti. ABD'nin ithalat vergilerini artırmasının ardından başlayan ticaret savaşlarının tüm dünyayı etkileyeceğini vurgulayan Erdoğan, 'Büyük, küçük demeden herkesi etkileyecek bir kasırganın geldiğini söylemek abartı olmayacaktır.' ifadelerini kullandı.

Küresel Sistem Çatırdıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ekonomideki sistemin temelden çatırdadığını belirterek, korumacı politikaların yükseldiğini ve dünya genelinde devletlerin toplum ve ekonomiyi güçlendirmeyi amaçlayan politikalar ürettiğini ifade etti.

Türkiye En İyi Konumda

Erdoğan, Türkiye'nin bu süreci en iyi okuyan ve yöneten ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, 'Son aylarda gelen haberleri yeni dönemin doğum sancıları olarak görmemiz gerekiyor. Türkiye, yeni dönemin kurucu aktörlerinden biri olacaktır.' dedi.

Türkiye'nin uluslararası platformlarda isminin daha sık anıldığını belirten Erdoğan, 'Türkiye'siz denklem kurulamaz.' ifadesini kullanarak, Türkiye'nin küresel ekonomik dengelerde önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Yeni Türkiye, Güçlü Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yeni Türkiye güçlü Türkiye'dir, muteber ve muvaffak bir ülkedir' diyerek, ana muhalefetin Türkiye'nin gelişimini kavrayamadığını belirtti. Türkiye'nin Batı ile olan ilişkilerde 23 yıl içinde büyük bir paradigma değişikliği yaşadığını söyleyen Erdoğan, bunun hala anlaşılmadığını vurguladı.

Ticaret Savaşlarının Etkileri

Son haftalarda uluslararası ticaret savaşlarının yeni bir boyuta evrildiğini ifade eden Erdoğan, bu süreçte ticaret hacmindeki daralma, küresel tedarik zincirlerinde aksama ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara dikkat çekti. Ayrıca, büyük ekonomilerin durgunluğa girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Ekonomik Gücü

Erdoğan, Türkiye'nin güçlü bir ekonomi programına sahip olduğunu ve bu programla küresel krize karşı daha az etkilenmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmının serbest ticaret anlaşması olan ülkelerle yapıldığını belirten Erdoğan, güçlü altyapısı ve imalat sanayiindeki potansiyeliyle Türkiye'nin pozitif ayrıştığını ifade etti.

Enflasyon Düşüşü Sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti. Yıllık enflasyonun son 10 aydır gerilediğini ve bu süreçle birlikte para politikasının etkilerinin görüleceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin dış dengede güçlü bir iyileşme yaşadığını da sözlerine ekledi.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme