Hacıbektaşoğlu: Bağımlılıkla Mücadeledenin Anahtarı Sevgidir

Siirt Valiliği himayelerinde Siirt İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen  'Ben Olsaydım Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı ' sona erdi.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve iki gün süren çalıştayın son oturumunda Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Fatih Sağlam uyuşturucu madde bağımlığının tanımı, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Dr. Sağlam “Bir kere denemek amacıyla madde kullanımı başlıyor. İlk dönemlerde kontrol altındadır denilir. Ancak işin aslı öyle değil. Her kullanım bu sondur denilir. Ama son olmuyor. Arkadaş grubu içerisinde bir kereden bir şey olmaz diye başlanıyor ve böyle devam ediyor. Burada bir kısır döngü karşımıza çıkıyor. Madde kullananların yüzde 24'ü 20 yaş altında başlıyorlar. “ dedi.

Son dört yılda bağımlı sayısının hızlı bir şekilde arttığını belirten Dr. Sağlam kişinin istekli olması halinde çok başarılı sonuçlar alındığını sözlerine ekledi.

Uzman Dr. Cansu Karabiberin katılımcıların bu konudaki görüşlerini almasının ardından sona eren çalıştayda bir konuşma yapan Vali Osman Hacıbektaşoğlu bu konuda çözüm anahtarının sevgi olduğunu söyledi.

Vali Hacıbektaşoğlu;"Bağımlılıkla mücadelede tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız var gücüyle mücadele etmektedir. Burada verilen her emek ve her söz çok kıymetlidir. Sunum yapan arkadaşlar ve katılımcılar çok iyi katkılar sağladı. 20 yaş altı erkek risk gruplarından başlayarak; okul öncesi, evde, okulda, ergenlik dönemi ve sonrası, müptela olmadan ve müptela olduktan sonra neler yapılabilir? Ama çok şey yapılabilir ve birçoğunu yapıyoruz. Ancak maalesef dünyada ve Türkiye'de, Siirt'te de olay erişimi, iletişim imkânları ticaret imkânları, kaçakçılık ile mücadele de, yakalamada artıyor. Ancak bağımlılık maalesef artıyor.” Dedi.
Bu konuda sevginin temel faktör olduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu ailemizden ve çevremizden başlayarak sevgiyi aramızda etkili kılmamız gerektiğini ifade etti.

Vali Hacıbetaşoğlu “ Ben şunu söyleyebilirim tek anahtar "Sevgidir" Hepimizin çocukları vardır. Öğrencilerimiz var ve çocuklarımızdan, yeğenlerimizden, yakınımızdakilerden başlayalım. Komşumuz da, okulumuzda, sokağımızda, ailemizde bize ulaşmaz diye bir şey yok. Bizim içimizde ve bunu ilgiyle, bir şekilde bu işe müptela olmaması için hem de müptela olursa ona dokunduğumuz anda onu çekip çıkarabiliriz. Yeter ki birimiz dokunalım. Öğretmeni, annesi, babası, arkadaşı yeter ki dokunsun ve ilgilensin. Sevgi ile onu insan yerine koysun. Kız erkek yaşı ne olursa olsun kendisini ifade edebilsin. Sebebini anlayarak, yardım etmeye çalışarak, onu kurtarmaya çalışarak ve onu önemseyerek dokunduğunu kurtarabilir. Mutlaka etrafımıza bir bakalım bu salonda yaklaşık 200 den fazla kişi var ve Siirt'te 200 bağımlı yok denecek kadar az. Her birimiz bir kişiye dokunsak onu kurtarırız. Çekil çıkarırız. Bu bağımlılıkla mücadele kolay bir konu değil, ama bunu abartı, zor ve imkânsız hale getirmeyelim ve öyle görmeyelim. Her birimiz bir bağımlıyı alsak bulsak ve ilgilenerek sevgimizi de göstersek ve uzmanlarımızın verdiği bilgilerle emin olun, her birini çekip çıkartırız bataklıktan. Ben olsam öyle yapardım. Şuanda itibaren çocuklarımız, yeğenlerimiz, ailemiz, gençlerimiz yani riskli olanlarla bağımlı olanlarla imkânımız varsa irtibatımız varsa onlar ile mutlaka kendi etrafımızdaki gençlerle çocuklarla vaktimizi ayıralım”dedi.

Çalıştayın çok faydalı olduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çalıştaya, Vali Yardımcısı Samet Öztürk, bazı kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri öğretmenler, imamlar ve muhtarlar katıldı.

Bakmadan Geçme