HDP'nin Hazine yardımına bloke talebi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP'nin destek için kapısını çaldığı HDP'nin kapatılmasına ilişkin bir hamle daha yaptı.
Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır'ın haberine göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, ikinci kez HDP'nin Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesini istedi.
Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi'ne "ivedi" bir talep gönderdi. "HDP'nin terör örgütü ile organik bağı dava sürecinde de devam ediyor. Hazine yardımı bulunan hesaplarına ivedilikle bloke konulsun" dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, o belgede talebinin gerekçesini şu sözlerle özetledi: TERÖR ÖRGÜTÜ İLE İRTİBAT DEVAM EDİYOR
7 Haziran 2021 tarihli iddianamemiz ve 29 Kasım 2021 tarihli esas hakkındaki görüşümüzde ayrıntılarıyla açıklanan ve davalı partinin terör örgütü ile organik bağını gösteren eylem ve söylemlerine devam ettiği anlaşılmakla, sadece partinin ihtiyaçları veya parti çalışmalarında kullanılmak gayesiyle verilen devlet yardımlarının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanılmasının engellenmesi bakımından bu yardımların geri alınmasındaki olası güçlükler gözetilerek, devlet yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına karar verilmesini yeniden talep etmek zarureti hasıl olmuştur. İVEDİLİKLE BLOKE KONULSUN
Davalı parti ile ilgili açılan davada delillerin toplandığı ve karar aşamasına geldiği de gözetilerek; davalı parti hakkında kapatma kararı veya devlet yardımından yoksun bırakılma kararı verilmesi halinde ödenen ya da ödenecek devlet yardımının harcanma ihtimali nazara alınarak; talebimizin ivedilikle görüşülüp, devlet yardımının bulunduğu banka hesabına dava süresince tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi kamu adına arz ve talep olunur. DAVA NASIL İLERLEYECEK?
Yargıtay Başsavcısı Başsavcı Bekir Şahin, davaya ilişkin nihai talebini, 10 Ocak'ta AYM üyelerinin önünde açıklayacak.
Ardından HDP'ye 1 aylık süre verilecek. Başsavcının sözlü açıklamasına dair sözlü savunması istenecek. Ancak bu süre HDP'nin talebiyle uzatılabilecek.
Bu süreçten sonra ise AYM raportörü davaya ilişkin esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
Bu rapor AYM üyelerine dağıtıldıktan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın belirleyeceği bir günde yapılacak toplantıyla kapatma istemi esastan görüşülerek karara bağlanacak.
HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.
Kapatma kararı alınabilmesi için 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak.