Hububat hasadını halaylarla kutlayan Siirtli çiftçiler bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle endişeli
Siirt'te geçtiğimiz yıl hububat hasadını halaylarla kutlayan çiftçiler bu yılki kuraklıktan dolayı endişeli.
Kentte geçtiğimiz yıl yaklaşık 305 bin dekar buğday ekim alanından 125 bin ton rekolte elde eden çiftçiler bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı endişeli olduklarını belirtti.
Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, “Geçen yıl bereketli olan hasatta halaylar çekerken bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı uykularımız kaçıyor” ifadelerini kullandı.
Artı Siirt Haber Ajanası muhabirine konuşan Siirt Ziraat Odası başkanı Hüseyin Günbat, “Siirt ilimizde 2022 yılı Aralık ayı boyunca yağmur ve kar yağmadı. Ekinlerimiz şuanda yağmur bekliyor, tarlalarımız baya susamış durumda. Buda bizi endişelendiriyor.” Açıklamasında bulundu.
“Yağmur yağmazsa çok büyük bir kuraklık yaşayacağız” diyen Günbat, “Ekinlerimiz şuana kadar çok zarar görmedi ama bundan sonra havaların ısınması ile hem bahar mevsimine geçişimiz ile birlikte topraklarımız yağmur istiyor eğer bu yağmur yağmazsa çok büyük bir kuraklık yaşayacağız.” Dedi.
“Geceleri uykumuz kaçıyor”
Yağışların yetersiz olmasından dolayı endişeli olduklarını belirten Günbat, “Geçen yıl hububat bayramını yaşadık. Garzan ovası Saipbeyli köyünde çiftçilerimiz o kadar bereketli bir yıl yaşadılar ki sürekli halaylar çektiler oyunlar oynadılar. Ama bu yıl yağmur yağmazsa çok endişeliyiz, kara kara düşünüyoruz, geceleri uykumuz kaçıyor.” Yorumunda bulundu.
“Kuraklık olursa hububat fiyatlarında büyük bir artış yaşanır”
Kuraklık nedeniyle hububat fiyatlarında büyük bir atış olabileceğine dikkat çeken Günbat, “Geçen yıl hububatın kilosunu 8 TL'ye sattık. Geçen yıl hasat çok iyi olduğu için şuanda 7,5 liraya satılıyor. Ama kuraklık olursa elimizde olmayan nedenlerden dolayı hububatın kilosunda büyük bir artış yaşanacak ve vatandaşımız ekmeği daha pahalı yemek zorunda kalacaktır. Buda kaçınılmaz olacaktır.” ifadelerini kullandı.
"Çiftçiler bahçesini sulamak için hatta cenazesini yıkamak için barajlardan su alamıyor"
“Siirt'te nehir vardı. Bu nehirlerin sularından çiftçiler yararlanıyordu ama ilimizde baraj yapıldıktan sonra arazilerimizin çoğu bu barajlar altında kaldı. Kendi köyünde içmek için veya bahçesini sulamak için, hatta cenazesini yıkamak için barajlardan su alamıyoruz. İnsanları tarımda tutabilmemiz için onlara hayati önem taşıyan su lazım ve bu suyu kullanabilmeleri ve tarım yapabilmeleri için Devlet Su İşleri ne yazık ki barajlardaki suları tarımda kullanmalarına izin vermiyor. Çiftçilerin su sorununu bir an önce çözüme kavuşturmak istiyoruz.” dedi.