İsrail'den Saldırı: Güvenlik Kabinesi Toplandı ve Olağanüstü Hal İlan Edildi

İsrail, Hizbullah'ın potansiyel geniş çaplı saldırı hazırlıklarına karşılık olarak Lübnan'a yönelik önleyici bir hava saldırısı başlattı. Bu gelişmeler üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesini Türkiye saatiyle 07:00'de topladı.

İsrail ordusunun (IDF) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri, Hizbullah'ın İsrail vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdit oluşturduğunu belirleyerek operasyonlar gerçekleştiriyor” denildi. Operasyonların ardından, İsrail'in bazı bölgelerinde acil durum kılavuzlarının yayınlanacağı bildirildi. Ayrıca, Tel Aviv'de tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik nedeniyle durdurulduğu, ancak daha sonra Ben Gurion Havalimanı'ndaki operasyonların normale döneceği açıklandı.

Hizbullah, İsrail saldırısına yanıt olarak 320'den fazla Katyuşa roketiyle İsrail'in 11 askeri noktasını hedef aldığını açıkladı. Hizbullah, üst düzey komutanları Fuad Şükür'ün geçen ay öldürülmesine karşılık bu saldırının ilk aşamasını gerçekleştirdiğini belirtti. Örgüt, yanıtın biraz zaman alacağını da vurguladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülke genelinde 48 saat sürecek olağanüstü hâl ilan etti ve Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. Gallant, Hizbullah'a yönelik saldırılar hakkında bilgi verdi. İsrail ordusu, şu anda sadece güney Lübnan'a yönelik saldırılar düzenlendiğini ancak tehdit oluşturan her yeri hedef alacaklarını duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail'in topyekûn bir savaş istemediğini ancak sahadaki gelişmelere göre hareket edeceklerini söyledi. Ordu sözcüsü Hagari, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyini hedef almayı planladığını, ancak bazı hedeflerin merkezde de bulunduğunu belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, Amerika'nın İsrail'i savunma hakkını desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve üst düzey yetkililere İsrailli mevkidaşlarıyla yakın iletişim kurmaları talimatını verdiğini duyurdu. Pentagon da Amerika'nın, İsrail'i İran ve bölgedeki vekillerin saldırılarına karşı savunma kararlılığını teyit ettiğini bildirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında üç kişinin hayatını kaybettiğini ve birkaç kişinin yaralandığını açıkladı. Bakanlık, İsrail insansız hava aracının Khiam köyünde bir araca düzenlediği saldırıda bir kişinin öldüğünü, Tiri köyüne düzenlenen saldırıda ise iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Netanyahu, güvenlik kabinesinin toplantısında yaptığı açıklamada, “Ülkemizi savunmak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve basit bir kuralı uygulamaya devam etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız. Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz” dedi.

Tel Aviv Belediyesi, İç Cephe Komutanlığı'nın talimatları doğrultusunda şehirdeki boş zaman etkinliklerini iptal ederken, 240 sığınağın kullanıma açıldığını ve çok sayıda yeraltı otoparkının gerektiğinde sığınak olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Bakmadan Geçme