İsrail ordusu: Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlenen hava saldırılarının ardından yaptığı paylaşımda, Hizbullah liderinin 'artık dünyayı terörize edemeyeceğini' söyledi.

İsrail'in 27 Eylül Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında hedef aldığı iddia edilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın akıbetinin ne olduğu merak edilirken, İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) Nasrallah'a ilişkin açıklama yapıldı. IDF'nin X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek" ifadeleri kullanıldı.

Reuters, konuya ilişkin haberinde, İsrail ordusunun resmi olarak Nasrallah'ın öldürüldüğünü açıkladığını aktardı. Buna göre, ordu sözcülerinden Avichay Adraee, bugün yaptığı açıklamada, Nasrallah'ın İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi. 32 yıldır Hizbullah'a liderlik eden Nasrallah hakkında Hizbullah'tan henüz açıklama yapılmadı.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI: MESAJ BASİT...

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine cuma akşamında düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın kurucu liderlerinden ve mevcut Genel Sekreteri Nasrallah'ın yanı sıra grubun Güney Komutanı Ali Keraki ve diğer liderlik kadrosunu öldürdük" ifadelerine yer verildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de Nasrallah'a ilişkin bir açıklama yaparak, "Bu, alet çantamızın sonu değil. Mesaj basit; her kim İsrail vatandaşlarını tehdit ederse onlara nasıl ulaşacağımızı biliriz" dedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da dün 79'uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitabında, "İsrail'in uzun kolunun İran'da ulaşamayacağı hiçbir yer yok; bu, tüm Orta Doğu için de geçerli" iddiasında bulunmuştu.

'NASRALLAH'LA BAĞLANTI DÜN AKŞAMDAN SONRA KESİLDİ'

İsrail'in The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Hizbullah'a yakın bir kaynak, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile bağlantının dün akşamdan bu yana kesildiğini söyledi. Kaynak, "Seyid Hassan Nasrallah'la bağlantı cuma akşamından bu yana kesildi" dedi.

İsrail ordu sözcüsü, daha sonra yaptığı açıklamada, Nasrallah'ın nasıl öldürüldüğü konusunda soruya verdiği yanıtta, konuyla ilgili istihbaratın detaylarına girmeyi reddederek Nasrallah'ın öldürüldüğünün teyit edildiğini söyledi. "Bunun Hizbullah'ın eylemlerini değiştireceğini umuyoruz" ifadelerini kullanan İsrail ordu sözcüsü, Lübnan'a olası bir kara harekatına ilişkin soruya ise "Geniş bir araç setimiz var ve kullanmaya hazırız" dedi.

Ne olmuştu?

Yaklaşık son bir haftadır Lübnan'da 'Hizbullah hedeflerine' yönelik hava saldırılarını şiddetlendiren İsrail, 27 Eylül Cuma günü yeniden başkent Beyrut'a hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda Hizbullah'ın merkez karargahının hedef alındığı, Nasrallah'ın da bu esnada burada olabileceği iddia edildi. 'Hizbullah'ın kalesi' olarak bilinen Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye yönelik son saldırıların ardından Nasrallah'ın akıbeti konusunda farklı iddialar ortaya atılırken, Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırılarda altı kişinin öldüğü bildirdi. Bakanlığın açıklamasına göre, saldırılarda 91 kişi de yaralandı.

Bakmadan Geçme