KADINLAR BELEDİYE İLE EL ELE VEREREK ÜRETİM ATÖLYESİ KURDU
Kadınlar Baykan Belediyesi ile el vererek üretim atölyesi kurdu.
Siirt Baykan ilçesinde kadınlar ve belediye el ele vererek pekmezyapım atölyesini hayata geçirdi. Baykan'ın köylerinden toplanan üzümler ilçemerkezde kurulan pekmez üretim atölyesine getiriliyor.
Kurulan atölyenin tüm ekipmanları belediyenin kıt imkanlarıile kurulurken çalışanlarının tamamı ise kadın işçilerden oluşuyor. Bitlisderesi kıyısında kurulan atölyede üzüm sıkma makinesi ve üzümleri yıkamak içinoluşturulan küçük bir havuzun yanı sıra üzüm suyunu kaynatmak için dev birkazan bulunuyor.
ÜZÜMÜN SOFRAYA UZANAN YOLCULUĞU
Her yaştan kadınların çalıştığı atölyede vardiyalı sistemile kadınlar el birliği ile çalışıyor. Köylerden getirilen üzümler ilk olarakhavuzda yıkayan kadınlar ardından üzüm sıkma makinesinden geçirilerek ve üzümünsapı bir birinden ayrılarak suyu sıkılıyor. Sıvıya dönüştürülen üzümlerherhangi bir katkı maddesi eklenmeden işlenmesi için önce bidonlara ardındanise posası çıkarılması için süzgeçlerden geçiriliyor. Odun ateşinde kazanlardakaynatılan üzümler ardından ise dinlenmeye alınmasının ardından yaklaşık sekizsaat sürecek kaynatma işlemi için odun ateşiyle pişirilen dev kazanlaraatılıyor. Sekiz saatlik kaynatmanın ardından ise bir süre dinlenmesi içinbekletilen pekmez ardından satışa hazır hale gelmesi için bidonlara konularakdepolaması gerçekleştiriliyor.
Dört gün içinde 8 sekiz kadının vardiyalar halinde çalıştığıatölyede kadınlar yaklaşık 3 ton kadar pekmez üretti. Üretimlerinin daha fazlaolması için çevre köylerden daha fazla üzüm gelmesi gerektiğini ve daha fazlakadının çalışması gerektiğine dikkat çeken kadınlar önümüzdeki dönemde iseamaçlarının üretimi sürekli hale getirmek ve Siirt'i meşhur Zivzik Narı'ndan danar ekşisi üretmek olduğunu belirtti.
'STANDART İŞLER YAPSMASINLAR'
Baykan Belediyesi Eş Başkanı Özden Gülmez düşük bütçe ileprojeyi hayata geçirdiklerin ifade etti.
Belediyenin kayyum döneminden devir aldıklarında yaklaşık 10milyon TL gibi bir borç ile devir aldıklarını aylık gelirlerinin ise 300 binTL'yi geçmediğini ve bunun da çoğunun işçi çalışan ücretler olduğunu ayda ise 5bin TL'yi dahi geçmeyecek bir ödeneğin ellerinde kaldığını ifade eden Gülmez, 'Çokaz imkanlara rağmen amacımız üreten bir belediyeciliği hayata geçirmekti. Kooperatifkurmak için ilk adımı bu atölye ile oluşturduk' diyerek kısıtlı imkanlarlaneler yapabileceklerini gördüklerini vurguladı. Projeyi hayata geçirerek kooperatifçiliğinilk adımını attıklarını ilerleyen dönemlerde ise kooperatifçilik sisteminiBaykan'da sistemleştirmek olduğunu dile getiren Gülmez, 'Elde edilenkazanç ile köylüler ve kadınlara ödeme yapılacak. Şuan ise kimse maaşları vekazancını düşünmüyor aksine herkes dayanışmanın büyümesi derdinde' diyebelirtti. Diğer belediyelere de seslenen Gülmez,
'Buradan kadınlara mesajım her alana atılsınlar.Özellikle ekonomik alanlara atılsınlar. Diğer belediyeler de örnek alsın çokabartılı büyük bütçelere gerek yok vatandaşlarının yanında olabilirler veüreten belediye olabilirler ve sadece standart işler yapmasınlar' diyeöneride bulundu.
'BELEDİYELER ÖRNEK ALSIN'
Belediyenin kadınlara yönelik sözlerini yerine getirmesininönemli olduğunu ve kadın işsizliğine son vermek için istihdam alanını açmakistemesine kadınlar olarak destek vermek istedikleri atölyede çalışmakistediklerini anlatan kadınlar ise amaçlarının ekonomik gelirden daha çok kadındayanışmasını güçlendirmek olduğunu vurguladı. Atölyede çalışan ve iki çocukannesi olan Azize Sarsılmaz(40), atölyede pekmezler satıldıktan sonraemeklerinin karşılığını alacaklarını belirterek belediyenin attığı adımı önemlibulduklarını söyledi. İş yaparken bir yandan eğlendiklerini ve çalışma yaşamınıda öğrendiklerini ifade eden Sarsılmaz, 'Evden oturmaktan çok çok dahaiyi, evde oturup sıkılmaktansa burada gelip çalışıyoruz' diyebelirtti.
Atölyelerinin tüm bölgede örnek olmasını ve kısıtlı imkanlarile neler yapılabileceğinin göstermek için yaptıkları işin önemli olduğunadikkat çeken Sarsılmaz, 'Kadınlar evde oturmasınlar hepsi çalışsınlar,böyle yerler yapılsın ki çalışsınlar. İş olsa bütün kadınlar çalışmak ister,başkasının eline bakmaktansa bütün kadınlar çalışmayı ister. Diğerbelediyelerinde bunu örnek almasını istiyoruz ki kadınlara iş istihdamısağlansın ve kendi ayakları üzerinde dursun. Belediyemiz kadınlara daha çokönem veriyor. O yüzden burayı örnek almalarını ve kadın istihdamınıgüçlendirmelerini istiyoruz. Kadınlar içinde güzel oldu en azından kendilerineçalışma imkanı buluyorlar' diye konuştu.
'AMACIMIZ KADIN DAYANIŞMASI'
Maddi amaçtan daha çok amaçlarının kadınların iş yaşamında nekadar üretken olduğunu göstermek olduğunu söyleyen Saime Karasu(24)'Kadının tüm işleri yapabileceğini, kadınların önüne engel konulmadığındatüm dünya görecektir ki kadın her şeyi yapabilecek. Herkese kadının üretimde nasıl mücadeleettiğini göstermeyi hedefliyoruz. Elbette bir kazanç elde edeceğiz. Burası birnevi kooperatif oldu. Çalıştığımız kadar emeğimizin karşılığını alacağızbiliyoruz. Ne zamanki üretimler satılır biz de köylülerde kazanç elde edeceğiz.Ama esas amacımız bu değil esas amacımız kadın dayanışmasınıgüçlendirmektir' diye belirtti.
'KADIN EMEĞİ ÖN PLANA ÇIKTI'
Dayanışmanın sadece Baykan'da değil her yerde önemliolduğuna dikkat çeken Karasu, tüm dünya kadınlarına seslenerek her yerdedayanışmanın üretim ile birleşerek artması gerektiğini belirtti. Kadınlarınsürekli şiddet ve öldürülme ile gündeme geldiğini dile getiren Karasu,'Her yerde kadın iradesine zincir vurmak istiyorlar. Kadın güçlüdür vebunlara izin vermeyecektir. Bakın Baykan'da kadın emeği ön plana çıktı bunuortaya çıkaran nedir herkesin kendisine sorması gerekir' diyedeğerlendirmede bulundu.
Kadınlar kurdukları üretim atölyesi ile kayyumlara da cevap niteliğinde olduğunu söyledi. Kooperatifleşmenin ilk adımını atan Baykanlı kadınlar ve belediye önümüzdeki dönemlerde ise Dünyaca ünlü Siirt'in Zivzik Narı'ndan nar ekşisi ve ardından ise kışın da seracılık yapmayı hedefleri arasına koydu.