Karamollaoğlu: Erken seçime gidilmezse Erdoğan aday olamıyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, erken seçim tartışmaları, anketlerin olumsuz gelmesi durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimleri erteleme çabası içine girip girmeyeceği, cumhurbaşkanlığı adaylığı için kamuoyunda ismi geçen adaylara yaklaşımı, HDP'ye yaklaşımı ve Cumhur İttifakını katılma şartlarını anlattı.

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan Karamollaoğlu, açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Başlangıçtan beri erken seçimin; seçime bir seneden daha az kalan noktaya gelmeden olamayacağını söyledim. Yani 'Erken seçim ancak 2022'nin sonundan itibaren konuşulabilir' dedim. Cumhurbaşkanı, sizin de söylediğiniz gibi yeniden aday olmak istiyor. Bunun en önemli şartı bugünkü durumda erken seçime gitmek, bu yapılmazsa aday olamıyor.

– Yani aslında erken seçime gidecek ama söylemiyor mu?

Bundan sonra söylemek zorunda kalacak. Çünkü aday olmak istiyorsa, erken seçimden başka çözümü yok. Erken seçim dediğiniz zaman, seçim tarihinden bir ay önce yapılan seçim de erken seçimdir. Bu da 2022 yılının sonu gibi görünüyor. Bu tarih neden önemli, çünkü Seçim Kanunu'nda değişiklik yapmak istiyorlar, bu değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için Anayasa'ya göre üzerinden en az bir yıl geçmiş olması lazım. Onun için Meclis açılır açılmaz bu gündeme gelecek ve büyük ihtimalle Ekim ayı içinde Seçim Kanunu'ndaki değişiklikleri belirleyecekler ve böylece önümüzdeki sene ekim ayından itibaren erken seçim büyük ihtimalle yapılacak.

SEÇİMİN ERTELENMESİ ERDOĞAN'IN TAMAMEN TÜKENMESİ OLUR'

-Erdoğan kaybedeceği bir seçime girer mi, seçim yaklaşırken bir nedenle erteleme yapılması mümkün mü?

Böyle bir seçime girmek istemez de alternatifsiz. Alternatif olağanüstü hale sığınarak seçime girmemektir. Bu, zaten prestij kaybeden Cumhurbaşkanı'nın tamamen tükenmesi manasına gelir. Bir cumhurbaşkanı hukuku çiğneyerek nefsini bütün kamuoyu önünde öne çıkarırsa kendini bir daha toparlayamaz. Siz ne olacak da seçime gitmekten vazgeçeceksiniz? Zorbalık mı yapacaksınız, polis devleti mi kuracaksınız, bunlar insanların aklından geçer de tatbikata koymak mümkün değildir. Onun arkasından çok daha büyük hadiseler meydana gelebilir, bir adım atarsınız, siz altında kalırsınız. Zorla savaş çıkarırlarsa onu bilmem, ben bütün bu ihtimallere rağmen seçimin zamanında yapılacağına inanıyorum.

Bir kişiye öyle bir yetki veriyorsunuz ki padişahlık yetkisi. Bir insan kendisine bu kadar yetki verildikten sonra elindeki imkanları, bulunduğu makamı korumak için kullanırsa muhalefetin işi bayağı zorlaşır, vay muhalefetin haline. Ben böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermiyorum

'KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER'E BAŞKA KESİMLERDEN TEPKİ GELEBİLİR'

-Kılıçdaroğlu dışında, Millet İttifakı içinden veya dışından başka kimlerin aday olacağını düşünüyorsunuz? Mesela siz aday olmayı düşündünüz mü?

Geçen seçimde aday oldum, artık yaşım kemale erdi, bundan sonra aday olma talebim yok. Millet İttifakı'nın seçime yakın bir tarihte aday belirleyeceğini düşünüyorum, daha erken bir aday belirlemek isabetli olmaz çünkü kim aday olursa olsun Cumhur İttifakı'ndaki gibi tereddüt gösterilemeyen bir aday olmaz. Kılıçdaroğlu aday olabilir ancak olduğu takdirde belli kesimlerden bir tepki de gelebilir, Meral Hanım da aday olabilir, ona karşı da başka kesimlerden tepki gelebilir. Milletin teveccühünü alması lazım, artık partici bir yaklaşımla Millet İttifakı bir aday belirleyemez. Bu ülkede AK Parti'nin ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin dışında herkesi kucaklayabilecek bir adayın bulunması zor değildir, bulunur mutlaka.

'HAYAL MAHSULÜ SÖZLER'

-Abdülkadir Selvi 'Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olursa, Akşener, Babacan ve Temel Karamollaoğlu cumhurbaşkanı yardımcısı olacak' diye yazmış, haber7.com ise bunu 'Millet İttifakı'nın kabine listesi şekilleniyor' şeklinde haber yapmış. Sizce böyle bir şey olur mu?

Bunlar gerçeklikle alakası olmayan sözler. Seçime yakın partiler oturur, konuşur anlaşır. Biz geçen sefer bunu yapmıştık. Şimdi şartlar değişti, sistemin değişmesine yönelik daha geniş bir mantıkla karar verilecek ama şimdiden cumhurbaşkanı falanca olur, yardımcıları filanca olur demek hayal mahsulüdür.

'HDP'NİN DE CİDDİYE ALMASI LAZIM'

-Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş T24 haber sitesinde yayınladığı yazıda, muhalefet partilerine açıkça 'iktidara karşı ittifak çağrısında' bulundu. 'Her kesimden liyakatli kadrolar demokrasi ortak paydasında birlikte hareket etmelidir. Tüm siyasi güçler HDP'yi ciddiye almalıdır, demokratikleşme konusunda HDP'nin şakası yok' diyor, yazının sonunda sizin ve tüm liderlerin fotoğrafları var. Sizce mevcut ortamda böyle bir ittifak mümkün mü, ne dersiniz?

HDP'nin de toplumun geriye kalanını ciddiye alması lazım derim. Yani alınmadığı takdirde ne yapacaklar? Gidip AK Parti'yi mi destekleyecekler, desteklesinler o zaman. Siyasette tehdit olmaz.

Bakmadan Geçme