Komşu ilimizde bu göle esmer giren sarışın çıkıyor

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde yüzmek, çocuklar için ilginç bir yaz geleneği haline geldi. Bu gölde yüzen çocukların saçları, sodalı suyun etkisiyle yaz aylarında sarıya dönüyor.

Van Gölü kıyısındaki köylerde yaşayan çocuklar, yaz boyunca serinlemek için göle giriyorlar. Gölde yüzen çocukların saçları, sodalı suyun etkisiyle zamanla sararıyor.

Van gölü kıyısında suya giren Vanlı çocuklar saçlarının bu değişimini gölün sodalı suyuna bağlıyorlar.

Uzman Görüşü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, yaz aylarında Van Gölü'nün sodalı suyunun cilt ve saç üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Özkol, "Güneş ve sodalı suyun etkisiyle saçlar sararıyor. Sodalı su, cildin ölü tabakasını temizlerken, saçlar üzerinde açıcı bir etki yapıyor. Özellikle açık tenli ve kumral çocukların saçları sararırken, kızıl saçlı olanların saç rengi daha da kırmızıya dönebilir" dedi.

Güneşin Etkilerine Karşı Uyarılar

Prof. Dr. Özkol, çocukların saçlarının kış aylarında eski haline döndüğünü belirterek, "Önemli olan saçların sararması değil, çocukların cilt sağlığını korumak. Yüksek rakımlı bu bölgede, gölde yüzen çocuklarımızın güneş yanıklarından kaçınmaları gerekiyor. Güneş yanıkları, deri kanseri riskini artırabilir. Bu yüzden saçlarının sararması önemli değil, vücutlarının korunması önemlidir" şeklinde uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özkol, Doğu Anadolu halkı için sarı saçın kıymetli olduğunu ve bu nedenle çocukların saçlarının sararmasından genellikle hoşnut olduklarını da ekledi.

Bu yaz da, Van Gölü'nün sodalı sularında serinleyen çocuklar, saçlarının doğal bir şekilde sararmasını keyifle izlemeye devam ediyor.

Bakmadan Geçme