Koronavirüs Sürecinde Psikolojik Süreç Ne Olmalı? Siirt Toplum Ruh ve Sağlığı Hekimi Fatih Sağlam Açıkladı!
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh ve Sağlığı Sorumlu Hekimi Fatih Sağlam, koronavirüsün başlaması ile birlikte vatandaşta oluşan, korku ve panik havasının artık bunalım ve tükenmişlik sendromuna döndüğünü belirtti.
'Pandemi başlangıcından insanlar üzerinde bir panik havası etkindi' diyen sağlam şu şekilde konuştu:
'Hasta olma, yakınını kaybetme, korku özellikle panik nöbetler varken, 6 ay geçtikten sonra korku ve panikten daha çok mutsuzluk keyifsizlik bunalım, tükenmişlik, uyku düzensizliği ve yemek düzensizliği belirtileri başladı.'
Koronavirüsün, sağlık çalışanlarının üzerinde de olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Sağlam, 'Sağlık çalışanlarımızdan ilaç tedavisi olmasa bile uzman yardımı için talep artışı mevcut. Pandeminin ilk başlangıcından Anksiyete ( korku, kaygı ) ile başvurular varken son zamanlarda depresyon şikayetlerine dönüşmeye başladı. Psikolojik destek amaçlı başvurular oluyor bizlere.' İfadelerini kullandı.
Ruhsal bunalım ve psikolojik bunalımlara karşı uyarılarda bulunan Sağlam, 'Burada ne yapmak lazım diyecek olursak, öncelikli olarak kaygı normal bir davranıştır ama bunu dozunda ayarlamamız lazım. kaygının olması insan için olması gereken bir şey ama bunun aşırısı ve hiç olmaması iyi bir şey değil bunu tamamen dozunda ayarlamak lazım. Bununla birlikte uykuya ve beslenmemize çok dikkat etmemiz lazım. Çünkü uyku ve beslenme düzensizliği psikiyatrik şikayetlerin daha da artmasına neden olabilmekte. Aynı şeyler sağlık çalışanlarımız içinde geçerli.' yorumunda bulundu.
Pandemi sürecinde sıkıntıları ve dertlerini bir birleri ile paylaşmalılar ifadesini kullanan Sağlam, 'Mümkün olduğu kadarıyla iletişimizi yakınlarımız ve akrabalarımızla sürdürmeye çalışalım uzaktan sosyal mesafelere uyarak veya görüntülü konuşmalarla sürdürelim. Sıkıntıları ve dertlerini bir birleri ile paylaşmalılar. Spor ve egzersize olabildiğince evde veya açık bir alanda yapabilmeli. Tüm bu söylediklerimizi yapmalarına rağmen bunalımları, sıkıntıları gitmiyorsa o zaman uzaman bir psikiyatri doktoruna başvurmalarını öneririm vatandaşlarımıza.' Şeklinde konuştu.
Sağlam son olarak şunları söyledi:
'İki kesim ile ilgili olarak da şu uyarılarda bulunmak istiyorum. Yaşlı ve KOMORBİD hastalığı olanlar daha yüksek risk grubunda oldukları için daha fazla hijyen ve diğer kurallara uymaları lazım. Moral açısından da bu grupların desteklenmesi lazım. Yalnız bırakılmaması lazım. Aynı şekilde çocuklarımızla da ilgilenmemiz ve lazım. Okula çocuğumuzu gönderiyorsak eğer mutlaka bilgilendirmemiz lazım çocuklarımızı. Koronavirüse karşı almaları gereken önlemleri bilinçlenmeleri açısından aileleri burada güzel bir şekilde anlatmaları lazım ve ona karşı önlem almaları lazım. Özellikle yaşlılarımız için beklenmeyen bir ruhsal bunalıma ve sıkıntıya karşı mutlaka bir uzamana danışmaları ve görünmelerini öneririm.'
Haber: Akif Özalp