Kudüs'ü bir Kürt mü yönetecek? Adaylığını Duyurdu

Yahudi Kürt Toplumu Başkanı Yehuda Ben Yosef, İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik için kutsal sayılan İsrail'in başkenti Kudüs'e belediye başkanı olmak için adaylığını açıkladı.

İsrail'de sayıları yaklaşık 150 bin olduğu belirtilen Kürt Yahudiler Toplumu Başkanı Yosef, Kudüs belediye başkanlığına soyundu. Aynı zamanda halen Kudüs Belediye Meclis Üyesi olan Yosef, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, belediye meclisinde başkan adaylığını açıkladığını belirterek, destek istedi. “Kudüs'ü Kudüslülere iade edeceğiz”

Belediye başkan adaylığını açıkladıktan sonra ilk mesajını da veren Yosef, “Kudüs'ümüzün sevgili halkının iyiliği için sabahtan akşama kadar çalışma sözü vermeniz beni çok heyecanlandırıyor. Kudüs'ü Kudüslülere iade edeceğiz. Tanrı'nın ve sizin yardımınız sayesinde Kudüs başaracak” dedi.

Duhok'tan İsrail'e gelmişler

Yehuda Ben Yosef, daha önce Amerika'nın Sesine verdiği röportajda, dedesi ve nenesinin Irak Kürdistan bölgesinin Duhok kentinde yaşadığını, kendisinin İsrail'de doğduğunu söylemişti. 2019'dan beri Kudüs Belediye Meclis Üyesi olarak çalışan Yosef'in odasında İsrail bayrağının yanında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bayrağı da yer alıyor.

Yosef, en büyük hayalinin Kudüs'te Molla Mustafa Barzani adına bir müze açmak, ve ileride Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin büyükelçisi olmak olduğunu vurgulamıştı. Cizre'li Kürt ise Meclis başkanı olmuştu

İsrail'de 2021 yılında Yeş Atid Partisi üyesi Mickey Levy, İsrail Parlamentosu Knesset'in başkanlığına seçilmişti.

Levy, 2000'lerin başındaki ikinci intifada döneminde Kudüs'te emniyet müdürü olarak görev yapmıştı. Levy, daha sonra İsrail'in Washington büyükelçisinde polis ataşesi olarak görev yaptı.

Aslen Cizreli Kürt olan Levy, 2015 yılında yaptığı açıklamada, “Kürt'üm ve Kürt olmaktan gurur duyuyorum. Annem ve babam Kürdistanlı. Cizreli atalarım. Eskiden evde hep Kürtçe konuşurduk” demişti.

Kürt komutan Kudüs'ü fethetmişti

Kürt komutan Selahaddin'i Eyyubi, Kudüs'te 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine 2 Ekim 1187'de ise Kudüs'ü haçlı kuvvetlerinden alarak son vermiş ve Kudüs'ü İslam dünyasına geri kazandırmıştı.

Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu eski şehirde, Selahaddin Eyyubi ile fetihlere katılan Hakkarili Kürtlerin bıraktığı izler, kentin sokaklarında canlılığını koruyor.

Mescid-i Aksa'nın çok yakınında bulunan “el-Hakkari Yolu” (Tarîk el-Hakkârî) adını, Selahaddin Eyyubi komutasında Haçlı ordularına karşı Kudüs'ün fethine katılan ve fetihten sonra buraya yerleşen Hakkarili Kürtlerden alıyor.

Bakmadan Geçme