Maliye ilk listeyi paylaştı! İşte Türkiye'nin vergi yüzsüzleri

Vergi borçlarını ödemeyen ve kamuoyunda 'vergi yüzsüzleri' olarak adlandırılan mükelleflerin isimleri açıklanmaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan listeler, 15-31 Ekim tarihleri arasında tüm vergi dairelerinde ilan edilecek. Ayrıca 1-15 Kasım'da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesinde de yayımlanacak.

Her bir vergi dairesine 5 milyon TL veya daha fazla borcu bulunan ya da bu miktar ve üzerinde kesinleşmiş vergi ve cezası olan firmalar ve şahıslar listelerde yer aldı. Duyurulara göre Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde 57 borçlu firma ve şahsın isimleri İl ve İlçe Vergi Dairelerinde askıya çıkarıldı. Aynı uygulama Sakarya ve Düzce illerinde de gerçekleştirildi.

Hangi Mükellefler Açıklamaya Dahil Ediliyor?
Listelere, 31 Aralık 2023 itibarıyla ödenmesi gereken vergileri 30 Eylül 2024 itibarıyla hâlâ ödememiş mükellefler ile haklarında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararıyla 1 Haziran 2023 - 31 Mayıs 2024 arasında tarhiyatı kesinleşen borçlular alınıyor.

Ancak belirli istisnalar da mevcut. Büyükşehir belediyeleri ve belediyelere bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yarısından fazlası belediyelere ait şirketlerin 31 Aralık 2004 öncesine ait borçları veya yapılandırma süreci devam eden borçları açıklama dışında tutuldu.

Deprem Bölgesindeki Mükellefler Kapsam Dışında Bırakıldı
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde mükellefiyeti bulunanların borçları da açıklamaya dahil edilmedi. Bu bölgelerde mücbir sebep ilan edildiği için, gerek yerel gerekse ülke genelindeki borçları kapsama alınmadı.

Vergi dairelerinde açıklanan listeler, mükelleflerin borçlarını ödemeye teşvik etmeyi amaçlarken, GİB'in web sitesindeki ilanlar da kamuoyu bilgilendirmesinin bir parçası olacak.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme