Musa Anter'in Katledilmesinin Üzerinden 30 yıl Geçti

Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter'in Diyarbakır'da 20 Eylül 1992'de katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Anter'in öldürülmesine ilişkin bugün görülecek davada zamanaşımı riski bulunuyor.

Musa Anter, ölüm yıldönümünde vurulduğu sokakta ve mezarı başında anıldı. Diyarbakır'ın Seyrantepe semtinde vurulduğu sokakta Anter için düzenlenen anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, “Ona sıkılan kurşun bir halkın diline, hakikat arayışına sıkıldı. Apê Musa'nın katledilmesiyle bu halkın susturulması ve kalemsiz kalması amaçlandı. Öğretmenimiz, Apê Musa'mız bu sokakta katledildi ve kalemi kanlar içinde kaldı” dedi. Gazeteci Hüseyin Aykol ise geçen yıllarda özgür basın çalışanlarına dönük saldırıları anımsatarak “Tutuklamalar oldu ama biz yine de devam ettik. Büyüyerek devam ediyoruz” diye konuştu.

Anter'in Mardin'in Nusaybin ilçesindeki mezarı başında konuşan oğlu Dicle Anter, şunları dile getirdi: “30 yıldır dava sürüyor. İnsanlığa karşı suçların zamanaşımı yoktur. Apê Musa'nın ve binlerce kişinin katledilmesi affedilemez. Bu suçlarda zamanaşımı kabul edilemez. Demokrasi, adalet istiyoruz.” HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da “Apê Musa'nın kalemi adaletten hiç şaşmadı” dedi.

ZAMANAŞIMI RİSKİ

Musa Anter'in davasında ise ilerleme yok. Bugün Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada dava zamanaşımından davayı düşürebilir. Anter Davası, JİTEM Ana Davası ve 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirildi. Sorumluların tespit edilmesi için etkin bir soruşturma yürütülmedi. Mahkeme heyeti 15 Eylül'de görülen duruşmada davanın insanlık suçu kapsamında da değerlendireceğini söylese de dosyada zamanaşımı riski bulunuyor.

Bakmadan Geçme