Okulda İstiklal Marşı Okurken Keşfedildi

Siirtli yerel sanatçı Lütfü Turşak (48), ortaokul çağında İstiklalMarşı okurken müzik öğretmeni tarafından sanatçı ruhu keşfedildi.

Okulda İstiklal Marşı okunurken cihazın bozulması üzerine Turşak, sesli bir şekilde okul önünde milli marşımızı okudu. Okul müdürü ve müzik öğretmeni tarafından sesi keşfedilen Turşak, sanatçılık hayatına başladı.

https://www.youtube.com/watch?v=FkCq-1L7y80

Daha sonra çeşitli etkinliklere katılan Turşak, şarkılarseslendirerek kendini geliştirdi. Asistan sanatçı olarak mesleğe başlayan Turşak,Siirt'in gözde yerel sanatçıları arasında yerini aldı. 33 yıldır mesleğinisürdüren Turşak, Siirtlilerin en mutlu gününde sanatçılık yapıyor.

Turşak'ın en büyük hayali yeni nesile de sanatçı ruhunuaktarmak.

Turşak, Artı Siirt muhabirine yaptığı açıklamada, müzikhayatına başlama serüvenini şöyle anlattı:

''Ben ortaokul üçüncü sınıftayken bir gün okulda cihazlarbozuldu. İstiklal Marşı okunacak. Herkes uğraşıyor cihazı tamir etmek için.Birden İstiklal Marşı okudum, kimse demeden yüksek sesle arkadaşlarımda banaeşlik etti. Daha sonra müzik hocası bana teşekkür etti. Pazartesi günü de müdürodasına çağırdı teşekkür etti.''

Okul müsamerelerine katıldığını burada bir türkü okuduğunuve ondan sonra müziğe atılma isteği oluştuğunu belirten Turşak, ''Lise 1.sınıftayken Halk Eğitim müsameresi vardı. Bir bayan sanatçı rahatsızlandı. İkitane sanatçı istiyorlardı. Ordu Evi ve Halk Eğitim için o bayan sanatçı hastalandığıiçin ben çıktım. Müsamereden sonra Grup Kervan'dan teklif aldım. Asistansanatçı olarak gruba girdim. Kadir Akınay'dan beraber çalışma teklifi aldımkabul etmeme şansım yoktu. Beraber düğünlere çıkmaya başladık. Daha sonra yavaşyavaş kendi grubumuzu kuruduk.'' dedi.

Her sanatçı gibi kendisinin de yokluktan geldiğini aktaranTurşak, 'İlk pantolonumu simit ve tatlı satarak aldım onunla da sahneye çıktım.23 Nisan'da öğrenciler güzel elbiseleriyle bayrak flama taşırken hocalar bize ''Sizgelmeyin diyordu.'' bizler ise simit, tatlı satıyorduk. Bu sanatçıların acıtarihi midir? Hep yokluktan geliyorlar. Genelde büyük sanatçılar da yokluktangelmişler. Herkes tırnaklarıyla kazıyarak bir yerlere geliyor.' diye konuştu.

Amacının yerel sanatçılar yetiştirmek olduğunu belirtenTurşak, 'Bizden sonra bir jenerasyon var beş altı kişi bizim amacımız beraberşarkı söylemek değil nesil yetiştirmek. Birkaç yıl sonra zaten müziğibırakacağız. İtilerek kakılarak ilerlemektense güzel bir yerde bırakmak lazım.'dedi.

'3 Dilde Albüm Çıkardı'

'Türkiye'de üç dilli Türkçe, Kürtçe, Arapça albüm yapan ilksanatçılardan bir tanesiyim.' diyen Turşak, şöyle devam etti: 'İlk albümümSiirt türküleri albümü oldu. O da şimdi TRT raflarında. Kendi imkanlarımızlaalbüm yapıyoruz. Kültürel anlamda neredeyse hiç destek almıyoruz. Sanatçılarolarak bir birimizi desteklersek ayakta durabiliriz. Siirt'imizin kültürünü Kürtçe,Türkçe ve Arapça dilinde tanıtıyoruz. Siirt 3 dili en iyi yaşayan illerden birtanesi.'

'Sanatçıya Hiç Değer Verilmiyor'

Birçok ilde sanatçılar için konuk evi açıldığını fakat Siirt'tebulunmadığını belirten Turşak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sanatçıya hiç değer verilmiyor varlıkları yokluklarıbilinmiyor ancak düğünden düğüne biri bizi çağırırsa. Dışarıdan sanatçılargetiriliyor. Hiçbir konuda bizden iyi olmamalarına rağmen, sırf dışardan gelmişdiye bizden daha fazla değer veriliyor. Ama biz yine de kurduğumuz dernekleayakta durmaya çalışıyoruz. Amacımız kimseyi kınamak değil. Sadece şunu demeyeçalışıyorum sanatçı ince ruhludur. Sanatçı okşanmayı sever sanatçıyı okşayanince ruhunu okşar sanatçıyı satın alırsın her şey para demek değildir onu onureetmektir. Sadece her alandaki sanata vesanatçıya değer verilsin istiyoruz. Siirt çıkılmaz sokak olmasın. Derneğimizkuruldu. Barınacak yer yok. Bir dernek konuk evi olmasını isteriz.'

Bakmadan Geçme