Pandemi Sürecinde Çocuklarınızda Bunu Görüyorsanız Hemen Bir Uzmana Başvurun!

Siirtli Psikolog/Psikoterapist Ayşe Aygün, pandemi sürecinde olumsuz etkilenen çocuklar için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Artı Siirt Haber Ajansına özel açıklamalarda bulunan Psikolog/Psikoterapist Aygün, şunları belirtti:

'Her gün duyduğumuz haberler, pozitif vakalar, ölümler, karantina süreci, ekonomik sıkıntılar her an tehlikede olma hissi, biz yetişkinlerin bile çoğu zaman baş etmekte zorlandığı bu zor süreçten çocuklar da kuşkusuz çok fazla etkilendi.

Çocukların biz yetişkinler gibi kendilerini ifade etmeleri kolay değildir. Özellikle küçük çocuklar kendilerini oyun yoluyla ifade ederler. Oyuncaklar çocukların kelimeleridir. Anne babalar çocuklarının oyunlarını izleyerek, çocuklarının içinde bulundukları duygu durumuyla ilgili bilgi sahibi olabilirler. Çocuklar bir olumsuzluk yasadıklarında en çok yeme problemleri, uyku bozuklukları ve kurdukları oyunlar yoluyla belli ederler.

Oyunların iyileştirici etkisi uzun yıllardır bilinmekte ve uzmanlar tarafından kullanılmaktadır. oyun tedavi biz psikologların çocukla görüşmede en fazla kullandığı terapi yöntemidir.

Peki nedir oyun terapisi:

Oyun terapisi, çocuğun oyuncakları kullanarak kendi hikayesini, etkilendiği olayları, baş edemediği durumları ifade edebilmesi sonrasında bir oyun terapistiyle birlikte çalışarak bu zorluklarla baş etmesini sağlayan terapi sürecidir. Oyun terapisinde her oyuncağın terapist için bir anlamı vardır. Terapide çocuğun oyuncaklarla oynama sırası bile bazen bize bir mesaj verir. Oyun terapisinde birçok farklı ekol vardır. Terapist hangi ekolden eğitim almışsa onu kullanır.

Pandemi sürecinde çocukların en çok vurmalı, agresyon içeren oyunlar oynadıkları görülmekte ya da doktorculuk, yas sürecini anlatan oyunlar, beslenmeyle ilgili oyunlar (yemek yapma, pişirme ,yedirme  oyunları) oynadıkları dikkati çekmiştir. Bu oyunlar genellikle çocukların kaygılarını anlatmaya çalıştıkları oyunlardır.

Peki hangi durumlarda oyun terapisi işe yarar;

Kaygı, korkular, çocukluk çağı depresyonu, konuşma bozuklukları, travmatik yaşantılar,

kayıplar, özgüven sorunları, kardeş kıskançlığı, boşanma sonrası, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, karşıt gelme, tırnak yeme, saç koparma gibi davranış problemleri, okula uyum problemlerinde oyun terapisini kullanırız.

Pandemi süreci çocukların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri oldu. Anne babalar çocuklarının huzursuzluğundan ya da yaşına uygun olmayan davranış problemlerini gözlemledilerse ve bu durum bir süredir devam ediyorsa  bir uzmandan yardım almaktan çekinmesinler.'

Bakmadan Geçme