Siirt Dahil Altı İlde 4.238 Kaçak Trafo Tespit Edildi: Toplam Kapasite 335 Bin KVA

Dicle Elektrik'ten Kayıt Dışı Trafolara Darbe: 4.238 Kaçak Trafo Tespit Edildi

Dicle Elektrik, 2024 yılında Siirt'in de bulunduğu altı ilde, tarımsal sulama amacıyla kullanılan 4.238 kayıt dışı trafoyu tespit etti. Trafoların toplam gücü yaklaşık 335 bin KVA olup, bu miktar 270 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Ancak, hukuki süreç nedeniyle sadece 253 trafoya el konulabildi.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun regülasyonları çerçevesinde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, 2024 yılında drone ve yapay zeka destekli çalışmalarla kaçak elektrik tüketimi amacıyla kullanılan trafolara yönelik geniş çaplı bir inceleme gerçekleştirdi. Yapılan çalışma sonucunda, sorumlu olunan altı ilde toplam 4.238 adet kayıt dışı trafo belirlendi.

Teknik Bilgiler ve Hesaplamalar

Tespit edilen trafoların toplam kurulu gücü yaklaşık 334.962 KVA olarak hesaplanırken, bu güç; TÜİK'in 2023 yılı adrese dayalı nüfus verilerine göre nüfusu 270 binin altında olan Karaman, Kırşehir, Erzincan, Sinop gibi 15 ilde her birine yetecek seviyededir. Yani, sadece tarımsal sulama alanlarında kullanılan bu kaçak elektrik miktarı, ilgili şehirlerin yıllık elektrik tüketimini bile aşacak niteliktedir.

Hukuki Süreç ve El Konulan Trafolar

Tespit edilen trafolara ait koordinatlar, seri numaraları ve görseller, bulundukları illerdeki savcılıklara iletilerek hukuki sürecin başlatılması sağlandı. Ancak, adli prosedürler ve bazı kaçak trafo sahiplerinin ekiplerin gelişini önceden haber alarak trafoları yer değiştirmesi gibi nedenlerle, 4.238 trafo içerisinden yalnızca 253 tanesine el konulabildi. Diğer trafoların çeşitli bölgelerde kullanımda kaldığı belirlendi.

Bölgesel Dağılım

İncelemelerde, kaçak trafoların en yoğun tespit edildiği il Şanlıurfa olurken, Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Batman da önemli ölçüde kayıt dışı trafoya ev sahipliği yaptı. Buna karşın, Siirt ilinde kaçak elektrik kullanımının en düşük seviyede olduğu gözlemlendi.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme