Siirt'e has ürün hayvanlara şifa oluyor
Siirt Üniversitesince (SİÜ) yapılan deneysel çalışmalar sonucu Siirt'in yerel ürünü olan menengiç yağının hayvanların iyileşmesinde kullanabileceği kanıtlandı.
SİÜ Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan hayvan hastanesinde dünyada ilk kez canlı hayvan üzerinde yaralarının iyileştirilmesinde menengiç yağı kullanıldı.
Çalışmalar sonucunda yağın yara iyileştirilmesinde kullanılabileceği değerlendirildi.
Siirt Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Şındak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Deney Hayvanları Uygulama Ve Araştırma Merkezi ve hayvan hastanesinde deneysel çalışmalara başladıklarını ve araştırma sürecine girdiklerini söyledi.
Çalışmada yerel ürünlerin sanayiye kazandırılmasını istediklerini belirten Şındak, ''Tıbbi çalışmalarda yerel ürünlerin acaba bir etkisi olabilir mi diye düşündük. Bu çerçevede menengiçin yara iyileşmesinde kullanılabilip kullanılamayacağı ile ilgili bir çalışma başlattık. Menengiç yağı hazırlandı. Yara iyileştirmeleri üzerindeki etkiyi araştırmak üzere çalışma başlattık. Bu çalışmalar sonucunda güzel sonuçlar elde ettiğimizi gördük. Kontrol uygulamalarının yanı sıra diğer kimyasallarla olan karşılaşmalarının sonucuna baktığımızda menengiç yağının ciddi bir yara iyileştirici özelliğe sahip olduğunu değerlendirdik.'' dedi.
Yağın yara iyileştirme sürecini kısaltması için de kullanılması için çalışma yapacaklarını dile getiren Şındak, ''Daha sonra yara iyileştirici ve herhangi yan etkisi yok diyebileceğimiz bu doğal ekstra tıp menengiç yağını tıbbi kimyasal kombinasyonlarla yara iyileşmesindeki etkilerini araştırıyoruz. Bundan sonra da menengiç yağını yine farklı kimyasallarla yara iyileştirme sürecini kısaltmaya yönelik çalışma yapacağız. Yarayı en kısa sürede nasıl iyileştirebiliriz diye çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Menengiç yağını farklı tıbbi etkilerini ortaya koymakla ilgili projelerimiz var.'' diye konuştu.
Dünyada ilk defa canlı hayvan üzerinden menengiç yağını denediklerini belirten Şındak, 'Menengiç yağını ilk defa hayvan üzerinde denedik ve çalışma sonuçlarından başarı elde ettik. Bununla ilgili patent süreci de yayınlandı. 2018'de patentimiz kabul edildi ve bize takdim edildi.'' ifadelerini kullandı.