'Siirt Fıstığı Çeşidinde Klon Seleksiyonu' Projesi Çalışmaları Başladı
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün desteklediği Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü ile Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün proje ortağı olduğu 'Siirt Fıstığı Çeşidinde Klon Seleksiyon' projesinde çalışmalara başlandı.
Yapılan çalışma ile amaçlanan hedefin Siirt Fıstığı çeşidinde en verimli, kaliteli, farklı çeşitler bulmak olduğu belirtildi.
Proje yürütücüsü Dr. Ajlan Yılmaz, üreticilerin gelirlerinin yükseltilmesi amacıyla yapıldığını söyledi.
Yılmaz konuşmasının devamında şunlara değindi:
'Türkiye'deki antepfıstığı üretiminin %90'ından fazlası Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bölgede en çok yetiştiriciliği yapılan çeşitler Siirt, Uzun ve Kırmızı çeşitleridir. Projenin materyalini bölgede yetiştiriciliği yapılan Siirt çeşidi ağaçları oluşturacaktır. Siirt çeşidi çatlaklık oranı, verim, erken meyveye yatma, düşük periyodisite göstermesi gibi özellikleriyle öne çıkmaktadır. Öne çıkan Siirt çeşidinde muhtemel iyi vasıflı bireylerin tespit edilerek kayıt altına alınması amacı ile bu proje hazırlanmıştır. Projenin ilk aşamasında üstün özellikli bireyler çiftçi şartlarında belirlenecektir. Bu amaçla Siirt ilindeki üretim alanları taranacak, sonraki aşamalarında ise bu bireylerin özellikleri eşit şartlarda yarıştırılarak belirlenmiş üstün özelliklerin kaynakları tespit edilecektir. 100 dane ağırlığı 134,38 gr'dan fazla, periyodisite eğilimi olmayan, kemik kabuk ayrılma direnci düşük ve verim durumu standart çeşitten yüksek üstün özellikli bireyler tespit edilecek, ardından bu bireylerden alınacak hedef veriler 3 yıl süre ile gözlemlenip kayıt altına alınacaktır. Çalışmamız Siirt çeşidinde genetik varyasyonların tespiti, kayıt altına alınarak muhafazası ve üretimin daha yüksek standartlara sahip bireylerle yapılarak popülasyon kalitesinin, toplam verim-kalite seviyeleri ile üretici gelirlerinin yükseltilmesi amacıyla planlanmıştır.'
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan'da , 'Proje ortağı olduğumuz bu önemi çalışmalarla Siirt Fıstığımızın en düşük peryodisite gösteren, en yüksek çıtlatma oranı, en iri gibi özellikler gösteren ağaçlarımız tespit edilecektir. Kısaca bu proje ile Siirt Fıstığımızın enleri tespit edilecektir.' şeklinde konuştu.