Siirt'in Meşhur Ürünü Coğrafi İşaret Aldı! İlimize Has Olduğu Tescillendi! Siirt'in Coğrafi İşaret Aldığı Ürünler ve Özellikleri Nelerdir?
Siirt'in en meşhur ürünlerinden olan özellikle kahvaltı sofralarımızı süsleyen 'Kuru Ekmek' coğrafi işaret alarak, ilimize has olduğu tescillendi.
Siirt Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından coğrafi işaret almak üzere 29 Kasım 2021 tarihinde Türkiye Patent Enstitüsü'ne gönderilen ‘Siirt Kuru Ekmeği' Coğrafi İşaret alarak tescillendi. Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret alan ‘'Siirt Kuru Ekmeği'' Siirt'in coğrafi işaret alan 7. ürünü oldu.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Proje Biriminde, Coğrafi işaret alabilecek 50' den fazla tarımsal ürünü ve yemeği bulunan Siirt'in coğrafi işaret ürün çalışmalarına devam edildiği belirtildi.
Siirt'in Coğrafi İşaret Aldığı Ürünler ve Özellikleri Nelerdir?
1- Siirt Fıstığı
Uzun yıllar boyunca sadece Siirt topraklarında yetiştirilen Siirt Fıstığı diğer fıstıklara göre oldukça iri ve rengi daha yeşil. Lezzeti Antep fıstığından daha farklıdır ve özellikle tercih edilen bir ürün haline gelmiştir. Siirt fıstığı, kendi ikliminde yani Siirt'te doğal olarak yetişiyor ve orman örtüsü içinde sıkça bulunuyor. Siirt fıstığı önemli bir protein kaynağı olduğu için kemik ile diş sağlığını da koruyor. Kanda bulunan yağ kolesterol seviyesini dengede tutan Siirt fıstığı vücuda enerji sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendiren Siirt fıstığı kanser hastalığını önlemeye de yardımcı oluyor.
2 - Siirt Pervari Balı
Pervari balı, Siirt'in Pervari ilçesinin dağ eteklerinde üretilen bir bal türüdür. Üretildiği coğrafyanın bitki örtüsü ve iklimine tam olarak uyum sağlayan bu bal çeşidi güzel kokusu ve koyu kıvamı sayesinde çok fazla tüketilir. Oldukça faydalı bir bal olması özel bal çeşitleri arasında yerini almasını sağlar. Pervari balının faydaları; mideye kuvvet verir, kansızlığı giderir, damarları açar, ağrı dindiricidir, iştah açıcı ve zindelik vericidir, kabızlık ve şişmanlıkta birebir tercih edilir, balgam söktürür, göze faydalıdır, idrar söktürür, cildi güzelleştirir, saçları besler.
3- Siirt Perde Pilavı
Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt'in en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle kolay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Siirt Perde Pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ayrıca Kerkük mutfağında hazırlanan bir pilav çeşididir.
4- Siirt Büryan Kebabı
Siirt Büryan Kebabı, diğer adıyla Büryan (Perive) çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen “Büryan” genelde yazın tüketilen bir et yemeği. Et çengellerle önceden kızdırılan yeraltı kuyularına sarkıtılır ve kuyunun ağzı kapatılır. Şehirdeki kebapçılarda 3 metre derinliğinde ve 100 santimetre çapındaki kuyularda 02.00'de yakılan odun ateşinde iki saat kemiklerinden sıyrılan kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryan, gün ağarmadan servis edilmeye başlıyor.
5- Siirt Tiftik Battaniyesi
Siirt Tiftik Battaniyesi coğrafi işaretli ürünlerin başında gelen ürünlerden. Siirt battaniyesi yapımında tiftik keçisinden elde edilen lifler kullanılıyor. Bu lifler, keçilerin kırkılmasıyla elde ediliyor. Tiftik keçileri Anadolu'da yaşayan en önemli küçükbaş ırklarından biridir. Bir tiftik keçisinden yılda ortalama 1-2 kg lif elde ediliyor. Siirt'te üretilen tiftik veya saf yün battaniyesini alıp, yatak çarşafımızın altına serersek kronik vücut ağrılarımızı hafifletebilirsiniz diye açıklanan görüşler oldukça fazla.
6- Tillo Heriresi
Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adının tescil edilmesinin amacı, çeşitli özelliklerinden ötürü belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır. Coğrafi işaret, ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kollektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık ederek bölge ekonomisine katkı sağlar.
TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi, bölge illerinde üretimi yapılan ve coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ürünler ve gıda ürünlerinin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içinde başlatılması ve yürütülmesini kapsamaktadır.
7- Siirt Kuru Ekmeği
Son olarak da uzun süre dayananan kuru ekmek coğrafi işaret alarak, tescillendi.