Siirt'in yapamadığını Van yaptı! Yürüyüş düzenleyerek uçak sorunu protesto ettiler

Van'da yıllardır çözülemeyen uçak sorunu, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi. VANTSO Başkanı Necdet Takva, 'Van kaderine terk edilmemeli. Uçak mağduriyet olmamalı' dedi.

Van'da dört yıldır devam eden uçak sorunu, günler hatta haftalar sonrasına bile pahalı biletlerle çözülmeye çalışılıyor. Halk, turizmciler ve iş insanları bu durumdan mağdur olduklarını dile getiriyor.

Bugün gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla VANTSO, sorunun çözülmesini istedi. VANTSO önünden başlayan yürüyüş, Kent Meydanı'nda tamamlandı. Oda üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yürüyüşe katıldı.

"Cenazemize Gelemiyoruz"

Yürüyüşe katılanlar, "Van kaderiyle baş başa bırakılmasın", "Uçak sorunu çözülmeli", "Cenazemize gelemiyoruz", "Uçak mağduriyet değil, ulaşım aracıdır" yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemleri alan polis, katılımcıları Kent Meydanı'nın girişinde tek tek aradı.

"Doğru Rakamlarla Gerçekleri Söyleyin"

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan VANTSO Başkanı Necdet Takva, Van'ın ülkenin merkezine en uzak kentlerden biri olması nedeniyle havayolunun bir tercih değil, ihtiyaç olduğunu vurguladı. Van'ın 1 milyon 120 bini aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık 19'uncu kenti olduğunu hatırlatan Takva, hinterlandı nedeniyle 5 milyon nüfusa hizmet verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanına bilgi veren temsilcilerin doğru rakamları kullanması ve gerçekleri söylemesi gerektiğini ifade etti.

"Van Uçamıyor Slogan Haline Geldi"

Takva, uçak ihtiyacının her geçen gün arttığını ve aynı zamanda İran ve Irak'tan Van'a gelen misafirlerin ülkenin batı illerine gitmek için havayolunu tercih ettiklerini belirtti. "Türkiye'nin en eski hava meydanlarından biri olan Ferit Melen Havalimanı, ne yazık ki gerekli ilgiyi ve sefer sayılarını görememektedir. Tüm potansiyellere ve taleplere rağmen ortalama 10-12 arasında değişen uçak sefer sayıları ihtiyaca karşı gelmemektedir. Uzun yıllardır devam eden, dile getirilen ve sosyal medyada 'Van Uçamıyor' sloganına dönüşen uçak sorunu henüz çözülmüş değil. Kent dinamiklerinin tamamının yer aldığı ve sorunun çözümü konusunda daha önce Ferit Melen Havalimanı'nda kitlesel basın açıklaması yapılmış olmasına rağmen sonuç alınamamış ve ne yazık ki Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır," dedi.

"Kalkınmanın Önünde Ciddi Bir Engel"

Takva, uçak sorununun kentin kalkınması önünde ciddi engeller yarattığını dile getirdi. "Turizm şehri olan ilimizde acenteler grup yolcularını ya başka havalimanına yönlendirmekte ya da grupları iptal etmek zorunda kalmaktadır. Yaşanan sorun, turizm sezonu olması hasebiyle konaklama sektörü ve diğer organizasyonları da sekteye uğratmaktadır. Ayrıca uçak bileti sorunu yaşayan yolcular, bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Taziyesi ve hastası nedeniyle ilimize gelmek isteyen ya da diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya kalmaktadır," diye konuştu.

"Sefer Sayıları Artırılmalı"

Sorunun çözümü için hem havayolu firmalarına hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Takva, "Türk Hava Yolları ile birlikte Pegasus, Ajet, Sunexpress gibi diğer özel havayolu şirketlerini ve karar vericileri duyarlı olmaya, sefer sayılarını bir an evvel arttırmaya davet ediyoruz. Van kaderine terk edilmemeli ve bir ulaşım aracı olan uçak mağduriyet olmamalıdır. Başta uçak sefer sayıları sorunu olmak üzere ilimizin tüm sorunlarının çözümü noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili kurumları ve tüm yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ayrıca ilimizin sorunlarının Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilirken doğru bilgiler ve rakamlar ile iletilmesi ve ilimizin hak ettiği yaklaşımların sergilenmesi gerektiğini buradan ifade ediyoruz," dedi.

Bakmadan Geçme